Liječenje kroničnog blefaritisa s čestim jačmencima

Poštovani, obraćam Vam se za savjet nakon višestrukih incizija i ekskohleacija (Dg. Hordeolum et Chalazion) na kapcima oba oka, a primio sam i injekciju Triamcinolona u područje chalaziona. Stanje mi je kronično, smeta mi prašina, pa se suzni kanali stalno začepljuju. Radim u nezgodnom, prašnjavom okruženju. Nisam u mogućnosti promijeniti posao, ali koristim zaštitnu opremu. Nakon injekcije je neko vrijeme bilo sve u redu, ali prije 2-3 dana mi je kapak opet natekao, pocrvenio, te je bolan (recidivira se). Pokušano je već i s Tobrexom, Maxitrol masti i kapima, umjetnim suzama i oblozima kamilice, no za sada nije bilo trajnijeg rješenja. Molim Vas, imate li kakve preporuke? Čuo sam da pomažu oblozi od crnog čaja, te Vas molim za Vaše stručno mišljenje o tome. Hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

kronični blefaritis, česti jačmenci, chalazion liječenje
Dean Šarić
Poštovani,

kronični blefaritis s tako čestim jačmencima vrlo je kompliciran za liječenje. Potrebno je isključiti sistemne bolesti i poremećaje, provjeriti imunološki i hormonski status. Paralelno treba liječiti upalu lokalnim antibioticima, mehaničkim čišćenjem i po potrebi sistemskim antibioticima istovremeno. To mora raditi vrlo iskusan oftalmolog, riječ je o vrlo osjetljivoj procjeni što i kada upotrijebiti.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 + devetnaest =

Back to top button