Očni nalaz: zamućenje stražnje kapsule, o čemu se radi?

Poštovani, u 2014. godini, oboljela sam od raka dojke te je uslijedila kemoterapija sa paralelnom hormonskom i imunoterapijim, operacija i zračenje. Zbog suhoće oka sam počela sa redovitim pregledima kod oftalmologa. Prvo je bila riječ o suhom oku nakon radioterapije i malo lošijem vidu te su mi prepisane nove naočale, umjetne suze te recugel. Zadnji nalaz obavljen u prosincu 2016. godine glasi;

“Dijagnoza: Astigmatismus myop. comp.o. dex. i Astigmatismus mixt. Et Amblyopia o.sin.
Anamneza: od djetinjstva loše vidi na lijevo oko
VOD: sc=0,20 cc -2,00/-1,50/175=0,95
VOS: sc=0,10 cc +3,50 dcyl ax 110=0,15
TOD: apl 15,00 mmHg
TOS: apl 14,00 mmHg
Bio o.dex naglašena lamelarna struktura leće i početno centralno zamućenje stražnje kapsule.
Bio o.sin uredan nalaz
Fundus o.dex u skladu sa dobi i refr. greškom
Fundus o.sin u skladu s dobi i refr. greškom”

Naručena sam na kontrolu u travnju ove godine. Molim Vas za objašnjenje o kakvom se to zamućenju radi i dali će napredovati? Za sad primjećujem lošiji vid pa me zanima do kolikog pogoršanja može doći? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

zamućenje stražnje kapsule
Dean Šarić
Poštovani,

opisano je početno zamućenje leće (katarakta) koja će se pogoršavati, no dobra vijest je da je danas operacija katarakte rutinska. Ključno je pitanje kada operirati, no to Vi morate odlučiti. Obzirom da je riječ o jednom funkcionanom oku svakako je potrebno da je riječ o iskusnom operateru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. Poštovana,

   sekundarna mrena može biti posljedica komplikacije očne operacije, dugotrajne konzumacije određenih lijekova ili ozljede. Operira se na isti način kao i starosna mrena.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

6 + šest =

Back to top button