Može li promjena naočalnih okvira utjecati na vid?

Poštovani, nakon kontrole vida promijenila sam dioptrijske naočalne leće. Kratkovidna sam i na starim naočalama dala sam ugraditi nova stakla, te je sve u redu. No, kupila sam i nove okvire koji su veći od mojih starih. Te nove naočale nosim tek 2 dana, no imam čudan osjećaj prilikom gledanja i prilikom rada na računalu. Kao da imam drugačiji osjećaj za dubinu, u “oko” mi upadaju okviri naočala te znam dobiti laganu glavobolju. Može li promjena novih okvira i novi oblik i veličina naočalnih leća utjecati na to? Također, zanima me mijenja li se razmak zjenica tijekom godina? Naime, na prošlogodišnjoj kontroli vida ustanovljen je manji razmak zjenica nego ove godine (sa 59 mm na 63 mm). Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

promjena okvira naočala
Dean Šarić
Poštovana,

izbor okvira može utjecati na vid. Razmak zjenica mijenja se jedino u doba rasta.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. poštovani ,početkom 7mj.sam bio na oftamološkom pregledu ,za progresivne naočale ,po nalazu sam dao izraditi progresivne naočale ,a prije tih sam 3 god.nosio progresivne bez ikakvih problema ,ove nove nikako na zelenu granu ,išao sam dosađivao i u opt.radnju gdje sam radio naočale ,da bi me naručili na pregled ,pregledom je utvrđeno da mi je u kb osijek na pregledu određena kriva dioptrija za oba oka i za daljinu i za blizinu i razmak zjenica koji je na pregledu 66mm ,a u optičarskoj radnji komjuterski i ravnalom 72mm ,išao sam na još 3 pregleda gdje su mi potvrdili isto da mi je određena i jača dioptrija i za daljinu i blizinu ,s ovim novim naočalama nemogu na računalo kompletan displej mi je ovalan i mutan ,kad gledam jednim okom bilo u daljinu ili kod čitanja još i nekako ,ali s oba oka katastrofa ,napominjem prije toga sam nosio progresivne naočale 3 god.bez privikavanja i nije bilo problema uvjeravaju mu u 4 optičarske radnje da je problem u krivom mjerenju zjenica što je po njima najveći problem kod progresivnih naočala,preko hup-a sam zatražio pomoć pisali su min.berošu i pozvan sam na novi pregled ,ali me zanima dali je stvarno problem što mi je doktorica samo običnim ravnalom izmjerila 66mm ,a na četiri pregleda u optičarskim radnjama komjuterski i ravnalom 72mm ,zahvaljujem unaprijed na odgovoru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × četiri =

Back to top button