Laserska fotokoagulacija ili LFC – zbog čega se radi?

Poštovanje doktore, moj otac je dobio od doktora papir da je kandidat za LFC i zakazan mu je termin na Kliničkom Centru u Beogradu. Možete li mi molim Vas objasniti zbog čega se radi i kako i koliko traje cijeli postupak? Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

laserska fotokoagulacija, LFC
Dean Šarić
Poštovana,

vjerojatno je riječ o dijabetesu ili nekoj drugoj bolesti koja zahtijeva lasersku fotokoagulaciju. Ovim se postupkom koaguliraju periferni dijelovi retine kako bi se sačuvao centralni dio. Postupak se izvodi ambulantno, trajanje ovisi o broju “pečata” koje je potrebno aplicirati i traje 10-20 minuta. Postupak nije izrazito bolan ali je neugodan, no izrazito je koristan u očuvanju vida kod ovih vaskularnih oboljenja.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Postovani,
  molim vas ako mozete da mi objasnite prostim recima a ne strucnim, da bih mogla da razumem, zbog čega se radi LCF baraža i sta ona sprečava.Treba da je uradim na levom oku ali iako se doktorka trudila da mi objasni sta je nisam bas najbolje razumela sta ja to imam i sta ce LCF da mi spreči.
  Unapred zahvalna

  1. Poštovana,

   morao bih vidjeti nalaz. Ako je riječ o promjenama na retini koje se preventivno laseriraju to je zahvat koji prevenira komplikacije patoloških
   promjena retine prije nego se razviju. Primjerice potkovastu rupturu retine
   potrebno je ponekad laserom zaštititi da se ne proširi. Za ovakav zahvat
   obavezno je potreban iskusan retinolog da ne bude šteta veća od koristi.
   Svakako zatražite i drugo mišljenje.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

sedam + dva =

Back to top button