Zanima me kako se liječi Stargardtova bolest?

Poštovani, u zadnje vrijeme, tj. posljednja 2-3 mjeseca kada pomaknem pogled kao da se vidi jedna mala sasvim tanka, jedva vidljiva nit, koja se pojavljuje samo kada gledam u nebo. To mi se nikad ranije nije desilo. Također, imam i Stargardtovu bolest pa me zanima da li znate što je to i kako se liječi? Hvala unaprijed!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

stargardtova bolest, stargardtova bolest liječenje
Dean Šarić
Poštovani,

nit koju spominjete vjerojatno je nit staklovine, nije opasna no potrebno je praćenje. Što se Stargardtove bolesti tiče, riječ je o nasljednoj distrofiji makule. Liječenje se svodi na praćenje razvoja degeneracije, točnoj korekciji, te različitim pomagalima ako se i kada bolest razvije. Prognoza varira od pacijenta do pacijenta. Potrebno je praćenje iskusnog retinologa.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Poštovani. Imam djete 8 godina i ima dijagnosticiranju stadgardovu distrofiju. Molim vas što možemo napraviti.. Kako liječiti.. Da li se ikako može pomoći, bilo kako. Molim vas

 2. Posrovani,
  Rodjeni brat mog muza ima
  Stasgardtivu bolest. Da li postoji terapija kako bi mi se poboljsao vid? I da li moja deca mogu naslediti ovu bolest?
  S postovanjem

  1. Poštovana,

   riječ je o nasljednoj bolesti koja ima više tipova. Većinom je riječ o recesivnom genu, no kod dva tipa koji su doista rjeđi, riječ je o dominantnom genu. Lijeka za sada nema, no potrebno je praćenje i liječenje posljedica (subspecijalisti stražnjeg segmenta oka) koje može usporiti gubitak vida. Djeca mogu imati bolest, ali i biti samo prenosioci recesivnog gena.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 − četiri =

Back to top button