Jaka upala oka i nagli gubitak vida?

Poštovanje, nadam se da ćete mi pomoći jer je problem mog muža jako specifičan. Naime, prije točno godinu i pol dana naglo je izgubio vid na lijevom oku – oko 50 posto, i na desnom oko 20 posto. Pošto nikad u životu nije imao probleme s vidom uplašio se jer se sve desilo kroz par dana. Otišao je na klinički centar gdje su ga hitno zadržali u bolnici. Rečeno mu je da ima nevjerojatno jaku upalu svih dijelova oka i da može oslijepiti. 14 dana je primao po 4 injekcije Dexametazona u oba oka, i radili su mu sva moguća snimanja, ispitivanja i vađenja krvi. Svuda je rečeno da je izuzetno zdrav jer je sportaš i ima 26 godina. Nitko nije imao objašnjenje, deset liječnika pa i sama načelnica. Zanimljivo je to što mu lijekovi nisu pomogli kao ni injekcije, a da mu se vid povremeno vrati sam od sebe na što liječnici opet nemaju objašnjenje. Pustili su ga u istom stanju u kojem je došao i dali Pronizon. Mi zaista ne znamo da li on djeluje ili se vid povremeno vraća sam od sebe. U svakom slučaju, svakih mjesec dana mu se vid pogoršava i malo se vrati i jako smo uplašeni. Pronizon loše djeluje na njega fizički a i psihički. Doktorica s kojom smo i dalje u kontaktu kaže da ovakav slučaj još nije vidjela. Sumnjali su i na ms i na kancer, ali ništa nije od toga. Molim za pomoć ili bar neki savjet jer smo mi nemoćni a nitko nema objašnjenje. Na kraju su nam rekli možda je stres ali to mi zvuči kao da ga se žele riješiti. Prvo mu je smetalo svjetlo a onda je imao maglu koja mu se lagano širi, a sad ima osjećaj da mu se oko, tj. vid skroz uništio. Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

jaka upala oka, nagli gubitak vida
Dean Šarić
Poštovana,

najvjerojatnije je riječ o uveitisu oba oka, vrlo teškom oboljenju koje je isto tako teško za liječenje. Potrebna je kompletna imunološka obrada u nekom od kliničkih centara da se pokuša naći uzrok. Napominjem da je ta dijagnostika teška i može biti dugotrajna. Liječenje antiupalnim lijekovima se mora provoditi unatoč nuspojavama, jer je ugrožen vid. Ne znam gdje živite, no ako ste u Hrvatskoj preporučam da se naručite na Kliniku za imunološke bolesti KBC “Zagreb”.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Pozdrav.. Vec duze vrijeme mi je oko jako crveno i svrbi, koristila sam razne kapi za oci ali nista nije pomoglo.. Nekad se povuce crvenilo ali se iznova vraca…

  1. Poštovana,

   moguće da je uzrok suho oko i da se zbog toga upala stalno vraća. Treba utvrditi uzrok upale, te liječiti uzrok, a ne samo posljedicu. Obavite pregled kod oftalmologa.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Poštovani javljam Vam se i molim za savjet naime meni se unazad 3mj pojavljuje gubitak vida na desnom oku napravila sam nalaze kod oftalmologa gdje mi je rečeno da imam suho oko mene sad zanima da li su to tipični simptomi jer ja se recimo ujutro probudim meni je sve kao u magli na tom oku to traje po par dana pa se malo razbistri pa se ponovo pojavi,stavljam gel i kapi ali ne pomaže.lp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × jedan =

Back to top button