Dali antivirusni lijekovi za HIV utječu na vid?

Poštovani doc. dr. Šariću, ja sam prije 2 godine skinuo laserski dioptriju, sve je prošlo ok i savršeno vidim sada. Prošle godine sam se slučajno testirao na HIV i saznao sam da sam se zarazio HIV-om i da sam HIV+ osoba. Još sam u šoku zbog tog saznanja. Međutim, na terapiji sam s lijekovima za HIV i redovito idem na kontrolu i moje zdravstveno stanje što se tiče HIV-a je ok. Nemam nikakvih problema za sada.

Međutim, moje pitanje glasi da li antivirusni lijekovi koji se piju za HIV liječenje utječu na oči, npr. na vidno polje ili na glaukom? To me zanima jer sam bio nedavno na kontroli očiju (nisam oftalmologu rekao da sam HIV+ osoba, ne znam jeli to jako važno da kažem, jer me je strah i sramota radi toga, nadam se da me razumijete) i moj vid je jako dobar, svi su nalazi bili uredni. Međutim, oftalmolog je primijetio da mi je malo oštećen vidni živac i da moram za nekoliko mjeseci mjeriti očni tlak, tj. glaukom i vidjeti zbog čega mi je malo oštećen vidni živac. Pa Vas još jednom pitam dali antivirusni lijekovi (ja pijem Kivexu i Isentress) utječu na vid i što mi Vi predlažete? Također me zanima jeste li imali iskustva sa HIV+ osobama i njihovim vidom dok piju antivirusnu terapiju? Molim Vas detaljan odgovor. Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

antivirusni lijekovi HIV vid oči
Dean Šarić
Poštovani,

lijekove morate uzimati, a njihov utjecaj na vid još ne znamo sa sigurnošću, no tu ne očekujemo neke ozbiljne probleme. Svakako u sklopu redovitih kontrola treba kontrolirati i vid. Svakako trebate reći liječniku za HIV i zbog toga da kolega zna ciljano na što treba obratiti pažnju, ali i zbog sigurnosti osoblja i drugih pacijenata. Doktor je dužan čuvati Vaše dijagnoze i stanje, za to zakonski odgovara.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

20 − 10 =

Back to top button