Da li je strabizam nasljedan?

Poštovani, imam pitanje u vezi strabizma. Imam strabizam od rođenja, međutim u obitelji ni s mamine ni s tatine strane nema apsolutno nikakvih bolesti očiju a pogotovo strabizma. Sestra također ima strabizam, ali ga je ona dobila s neke 2-2 i pol godine. Zanima me koji su mogući razlozi da obje imamo strabizam koji se pojavio u različito vrijeme, a u obitelji ga nema? I još me zanima da li je moguće da moje dijete jednog dana također onda dobije strabizam? Ako da, kolike su šanse za to? Hvala Vam.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dali je strabizam nasljedan, strabizam nasljednost
Dean Šarić
Poštovana,

vjerojatno je ipak riječ o nasljeđu, nasljeđuje se sklonost, a strabizam može biti više ili manje izražen ili ga uopće nema. Više Vam može reći Vaš strabolog, a ako je tako i Vaše dijete ima određenu vjerojatnost imati isti ili sličan problem. Kolike su šanse mislim da nije moguće točno odgovoriti.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

18 + 9 =

Back to top button