Dijete ima strabizam, koje su mogućnosti poboljšanja?

Poštovani, ja bi htjela postaviti pitanje u vezi moje kćeri, jako sam zabrinuta. Kćer mi ima 17 mjeseci. Rođena je normalno, znači oči su bile normalno poravnate. Od 6. mjeseca joj je počelo povremeno “bježati” oko prema nosu, ali mislila sam beba je, to je normalno. Onda smo otišli kod očnog doktora i rekao nam je da je još mala, te da pričekamo još 2 mjeseca. Otišli smo opet, ali je do tada oko počelo još više bježati. Doktor nam je rekao da se mora zatvarati desno oko da bi vježbalo lijevo oko, oko pola sata svaki dan. Zatim je došla kontrola na tri mjeseca a njoj je bilo sve gore. Uputili su nas u očnu kliniku gdje su odredili da mora nosit naočale dioptrije lijevo +8,50, desno +7,75, jer navodno ne vidi dobro blizu. Ja to nisam primijetila jer bi ona i najmanju sitnicu vidjela na podu ili na stolu. Zatim smo opet bili na kontroli, rekli su da nije bolje, te da mora opet zatvarati oko 2 sata svaki dan i nositi naočale. Također su rekli da će morati na operaciju kada navrši 4-5 godina, da bi skratili mišić oka a za dioptriju ostaje da vidimo dali će bit bolje.

Na zadnjoj kontroli su rekli da je malo bolje. Međutim ona se prvi put kada su određivali dioptriju branila, plakala i onda me strah dali je to dobro određeno. Nije mi normalna toliko jaka dioptrija. Mislim da bih to primijetila valjda, 24h sam s njom. Želim vaše mišljenje, molim vas jako sam zabrinuta. Koje su mogućnosti poboljšanja, te ima li šanse da kasnije sve bude u redu ili će morati cijeli život nosit naočale? Izvinite na dugom tekstu. Čekam odgovor i unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

strabizam mogućnosti poboljšanja, strabizam kod djeteta poboljšanja
Dean Šarić
Poštovana,

vaše je dijete dalekovidno i ima strabizam. Sve što navodite je uobičajeno kod liječenja takvih poremećaja. Svakako se držite uputa strabologa, a za moguće drugo mišljenje javite se na neku od klinika (KBC “Zagreb”, KBC “Sestre milosrdnice”, KB “Sv. Duh”).

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

16 + dvadeset =

Back to top button