Čišćenje i održavanje ljuskaste očne proteze?

Poštovani, moj 16-godišnji sin je nakon eksplozivne ozljede oka uspješno operiran kod prof. Iveković (rekonstrukcija donjeg i gornjeg očnog kapka) na vašoj klinici i već godinu dana nosi ljuskastu očnu protezu, rađenu u dr. Popijača u Varaždinu. Nekog većeg problema s očnom protezom zasada nema. Oko mu više puta dnevno čistim fiziološkom otopinom, te stavljam Systane balance kapi, a jednom tjedno vadim očnu protezu i ispirem je mlakom vodom i fiziološkom otopinom. Da li je bitno koje kapi koristim, te koje su najbolje za ovlaživanje oka s protezom? Također me zanima da li je potrebno očnu protezu vaditi iz oka češće ili rjeđe? Napominjem da mu se u oku tijekom dana (u unutarnjem kutu oka, prema nosu) nakupi nešto bijele sluzi. Lijep pozdrav i zahvaljujem na vašem odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

čišćenje ljuskaste očne proteze, održavanje ljuskaste očne proteze
Dean Šarić
Poštovana,

postoji veliki broj umjetnih suza na tržištu, koristite one koje sin dobro podnosi. Ako i kada mu počnu smetati jednostavno ih promijenite u neke druge. Učestalost vađenja i čišćenja prilagodite također tome kako se sin osjeća. Ako kod navedenog režima čišćenja nema većih problema nastavite upravo tako.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Žao mi je što napisano nisam pročitao ranije, ali svakako moram da prokomentarišem, a vas molim da objavite pošto će možda nekome i značiti!!!!! Sve majke su iste…..
  ___________________________________
  Za majku….

  Draga gospođo, od samog početka problema treba da insistirate i da naučite Vaše dete da samo vadi i čisti protezu. Ne Vi da vadite i Vi da čistite i Vi da vodite računa o tome i Vi da se savetujete i Vi ovo i Vi ono…. to je problem pre svega Vašeg deteta i sve to treba Vaše dete da radi. Ne Vi, draga gospođo, Vaše dete. Vi ste tu sporedni. Vi treba njemu samo da pomognete da prevaziđe svoj problem, ali ne više od toga. Ovako pravite NESPOSOBNJAKOVIĆA od njega, što Vaše dete, siguran sam u to, nije. Ovaj momak ima 16 godina i Vaš zadatak je, najvažniji zadatak, gospođo draga, da ga napunite samopouzdanjem, tj. da ga pustite da bude čovek. Ne odraslo dete kojem će majka sve da radi. Vaš zadatak je da on postane čovek. Što ranije, to bolje. Valjda želite dobro svom detetu? Imati jedno oko van funkcije jeste hendikep, ali ne toliko velik da ne može normalno da se živi. Bez brige, može. Samo nemojte praviti dramu od toga. Naslušao sam se takvih gluposti do sada na ovu temu, a moj staž sa protezom je poduži, da mogu knjigu da napišem.

  Pustite ga da sam izvadi i očisti svoju protezu. Kasnije će mu to postati rutina o kojoj više i nećete toliko voditi računa. Ako ste pametni i ako svojem detetu želite dobro u životu, to je vaš primarni zadatak. To je važnije za njega nego da mu proteza baš svaki put bude besprekorno čista i uredna. Možda će ponekad i imati neku infekciju, sve je to normalno, ali to je toliko nebitno u odnosu na formiranje zrelog i stabilnog čoveka potpuno svesnog svojeg “problema” i “ograničenja”, da nije vredno priče.

  Još nešto, kada dođe vreme, insistirajte ili pomozite da položi za kola. Nemojte ga sputavati. Nije nesposoban, zapamtite to. Vaše dete i dalje može da radi ama-baš-sve. Može da vozi avion… Imate puno primera. Nadam se zaista da i vi verujete u to. Ako je iole normalan u glavi, nikakav problem. Malo više će morati da pazi i to je sve. Ima tu još mnogo toga ali me mrzi dalje da pišem… I, ako kukate nad svojom sudbinom i samo-se-sažaljevate ili, jos 100x gore, sažaljevate svoje dete…. za boga miloga, prestanite. To toliko užasno iritira…

  Pišem vam iz vlastitog iskustva.

  1. Poštovani,

   hvala Vam na savjetima i preporukama. Sigurni smo da će vaše iskustvo pomoći mnogim roditeljima, kao i onima koji nose očne proteze.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

10 − šest =

Back to top button