Astigmatismus mixtus – što preporučujete za ovu dioptriju?

Poštovani, imam astigmatizam, dijagnoza Astigmatismus mixtus. Mogu bez problema gledati televiziju i čitati novine, ali na sistematskim liječničkim pregledima obično mi spomenu ovaj problem, iako kažu kako se ne radi o nekoj velikoj dioptriji. 2003. godine dioptrija mi je iznosila:

Na desnom oku: -1,50 (sph), +1,25 (cyl), OS 85°
Na lijevom oku: -2,50 (sph), +1,25 (cyl), OS 100°

Nakon sedam godina – 2010. godine, bio sam na kontroli i došlo je do promjene dioptrije, nisam siguran da li je to poboljšanje ili pogoršanje, s obzirom da se nalaz razlikuje od prethodnog:

VOD: s.c. 0,5 -2,25 Dsph= +1,00 Dcyl x 90= 1,0
VOS: s.c. 0,5 -2,50 Dsph= +1,00 Dcyl x 90= 1,0
(subjektivno više odgovara +dcyl).

Zanima me što bi ste mi mogli preporučiti za ovakvu dioptriju, mogu li mi pomoći noćne leće, ili bi možda bolja bila laserska operacija? Hvala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

astigmatismus mixtus
Dean Šarić
Poštovani,

riječ je o minimalnom povećanju kratkovidnosti na desnom oku, ništa zabrinjavajuće. Možete nositi naočale, kontaktne leće ili riješiti problem laserskom korekcijom. “Noćne” leće nisu za preporučiti u Vašem slučaju zbog značajnog udjela astigmatizma u dioptriji.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Poštovani!
  Sin ima dijagnozu Astigmatizam myopicus ou Egsophoria. Visus OS cc-0.4 2.25/20, Visus OD cc-0.6 1.50/165. Na liječnikom je doktor rekao da neće moći polagati vozački jer je to velika dioptrija. napominjem da nosi naočale od pete godine i da je uz njih uvijek sve bilo bez ikakvih problema, školovao se odličnim uspjehom i nije imao nekih poteškoća u vezi toga. Malo smo sada šokirani jer je to preko noći zbog jednog doktora postao veliki problem. Pošto je on još maloljetan zanima me kada i da li se ta dioptrija može smanjiti, i da li se preporučuju leće i koje? Hvala!

  1. Poštovana,

   -Koliko je sinu godina?
   -Koju dioptriju ima na naočalama?
   -Kako to da do sada nije nosio leće?
   -Da li je bio pregledan od strabologa zbog strabizma?

   Svakako bi vid s lećama trebao biti bolji (polutvrde leće). Čudno je da je
   vid tako loš na oba oka, da li možda ima keratokonus? Ne vjerujem da se ne može postići vid dostatan za A i B kategoriju.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

šesnaest − 11 =

Back to top button