Da li ortokeratologija zaustavlja rast dioptrije?

Poštovani, vidjela sam u jednom odgovoru na pitanje o ortokeratologiji da ste odustali od tog postupka zbog nuspojava. Zanima me o kakvim se nuspojavama radilo, jer sam u različitim člancima na internetu našla da se upravo ta metoda preporučuje kod mladih jer zaustavlja rast dioptrije, a i na stranicama od FDA su neke vrste leća odobrene za uporabu? I znate li možda da li se netko u Hrvatskoj još bavi tom metodom? Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

ortokeratologija nuspojave, ortokeratologija zaustavljanje dioptrije
Dean Šarić
Poštovana,

tom se metodom ne zaustavlja rast dioptrije. Učinak je privremen, stoga je ove leće potrebno nositi stalno (tijekom spavanja), nakon dan-dva ne nošenja dioptrija se vraća. Način djelovanja je preraspodjela stanica epitela. Ova “preraspodjela” stanjuje epitel centralne rožnice i time otvara put infekcijama, ozljedama i slično. Ove komplikacije mogu trajno oštetiti vid. Puno je prihvatljivije nositi “klasične” kontaktne leće. Osim iznimno ne bih preporučio ovu metodu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osamnaest − pet =

Back to top button