Važne stvari koje trebate znati o kontaktnim lećama

Kontaktne leće koje su nedovoljno očišćene ili nedovoljno dezinficirane znatno povećavaju rizik od nastanka infekcije. Svaki puta kada je leća uklonjena iz oka potrebno ju je pravilno očistiti i dezinficirati, te pohraniti u odgovarajući spremnik.
0 Shares

Vaš optometrist ili oftalmolog će vam prepisati idealnu njegu za kontaktne leće ovisno o vrsti leće koju koristite, eventualnim alergijama ili sklonosti ka stvaranju proteina na leći.

Njega kontaktnih leća također uključuje i čišćenje spremnika za pohranu leća, budući da je spremnik potencijalni izvor infekcije. Spremnik je potrebno isprati s otopinom za čišćenje leća, nikako s vodom i pustiti da se osuši.

>> Vodič za njegu kontaktnih leća

Kontaktne lece sto treba znati
Foto: Shutterstock

Kontaktne leće koje nosite dulje nego je preporučeno mogu stvoriti ožiljke na rožnici ili uzrokovati urastanje krvnih žilica u rožnicu. Isti je slučaj kod nepravilno propisanih kontaktnih leća ili leća koje se naručuju bez odgovarajućeg pregleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Vjerojatno niste kandidat za nošenje kontaktnih leća ukoliko:

  • imate česte infekcije oka
  • imate alergije
  • imate suho oko (slučajevi koji su otporni na tretman)
  • boravite u prašnjavom okruženju
  • ne možete rukovati ili voditi pravilnu njegu o kontaktnim lećama
0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osam − 5 =

Back to top button