Doc.dr.sc. Petriček Igor, spec.oftalmolog

Doc.dr.sc. Petriček Igor, spec.oftalmolog, Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Rebro
0 Shares

Biografija

Rođen 1965. godine u Zagrebu, gdje završava osnovno i srednje obrazovanje, kao i Medicinski fakultet 1990. godine. Specijalist oftalmolog postaje 1997. 2005. godine stječe titulu magistra znanosti iz područja biomedicine i zdravstva, braneći rad pod naslovom Komparacija higrometrije sa postojećim metodama mjerenja suznog filma. Godine 2011. stječe titulu doktora znanosti obranom disertacije pod naslovom Utjecaj suznoga filma na vidnu funkciju, titulu primarijusa kao i titulu specijalista iz uže specijalnosti prednjeg segmenta oka.

Od 2000. godine radi u Kabinetu za elektrodijagnostiku i ehografiju na Klinici za očne bolesti KBC Zagreb, u sklopu čega provodi elektrodijagnostičke pretrage (VEP, ERG, EOG), ultrazvučne pretrage oka, dijagnostiku kolornog vida, dijagnostiku suznoga filma, te propisivanje pomagala za slabovidne.

U cilju stručnog usavršavanja iz elektrodijagnostike, 1998. i 2004. godine provodi po mjesec dana na stručnoj edukaciji na Klinici za očne bolesti u Gentu, Belgija. 2002. godine proveo tri tjedna na stručnom usavršavanju iz istog područja na Klinici za očne bolesti KBC Ljubljana, od koje godine započinje sa redovnom provedbom elektrodijagnostičkih pretraga (VEP, ERG i EOG), od kojih VEP po prvi puta na Klinici.

Od 2004. surađuje u predavanju na poslijedipomskom studiju iz oftalmologije medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predavajući kolegije elektrodijagnostike oka, ultrazvučne dijagnostike oka, dijagnostike kolornog vida, pomagala za slabovidne te zrakoplovne oftalmologije, te sudjelujući u vježbama za studente medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Od 2006. godine aktivno se zalaže za korištenje hrvatskog jezika u pisanju dijagnoza u Republici Hrvatskoj, o kojoj temi je objavio više članaka, te imao više radijskih i TV nastupa.

Od 2008. godine aktivno sudjeluje na više stručnih sastanaka iz područja kontaktologije, prije svega sa predavanjima iz područja patofiziologije suznoga filma i površine oka u kontaktologiji.

Dosad je objavio 98 stručnih članaka, publikacija ili radova iz područja oftalmologije, od kojih 14 u međunarodno citiranim časopisima. Sudjelovao je na 170 stručnih sastanaka, od kojih na 83 kao pozvani predavač, od kojih je 20 bilo međunarodnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Član je Hrvatskog Oftalmološkog društva (HOD), European Association for Vision and Eye Research (EVER), The Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO), te The Tear Film and Ocular Surface Society (TFOS).

Od 2004. godine aktivni je član u svojstvu člana užeg vodstva (Key Faculty) Južnoeuropske i Bliskoistočne Skupine za bolesti vanjskoga dijela oka (Southern European and Middle Eastern External Eye Diseases Group), u radu koje je sudjelovao u publiciranju više stručnih i znanstvenih brošura i publikacija, predavao kao pozvani predavač u više zemalja, te sudjelovao u više stručnih sastanaka navedene skupine.

Kolumne:

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

10 Komentara

 1. Poštovanje, nadam se da ćete mi moći pomoći .
  Htijela bih naručiti leće preko interneta, ali međutim imam posljednji nalaz od naočala sa dioptrijom D(oko): DSPH=-06,25 DCYL=3,50
  I L(oko): DSPH(-05,75) DCYL=4,00. Jeli to isto kod leća ? Mislim jel mogu naručiti prema tome leće?

  1. Poštovana,

   potrebno je napraviti poseban pregled za kontaktne leće. Dioptrija na kontaktnim lećama nije ista kao na naočalama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Poštovani,
  molila bih Vas mail adresu ili kontakt telefon dr Petričeka zbog pregleda za teleskopske naočale koji nije moguće obaviti u Osijeku kao niti dobiti takvo pomagalo.
  Unaprijed zahvalna,
  srdačan pozdrav
  Ljiljana

 3. Dobio sam nalaz na kojem glasi ovako

  DSPH. Dcyl Axis
  D.o -0,25 -1,25. 99
  L.o -0,50 -1,25. 80

  Treba mi vaše mišljenje da li je to strašna dioptrija, i da li trebam koristiti naočale

  1. Poštovani,

   ne radi se o nikakvoj “strašnoj” dioptriji. Imate minimalnu kratkovidnost i astigmatizam. Preporuka je nositi naočale, pretežno zbog astigmatizma.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Poštovani,

  član uže obitelji je upućen u KBC Rebro – oftamologija, kod doktora Petriceka radi dobivanja teleskopskih naočala.

  Dosta smo udaljeni od Zagreba, te nas prije odlaska na pregled zanima koja bi bila cijena takvih naočala?

  Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru
  Lp

 5. Pozdrav : ovako imam nalaz od djeteta !gdje pise prosvjetljavanjem uredan crveni refleks !zjenice u semimetrijazi!
  FOU:PNO jasnih granica ,blijedje , vaskularij primjeren dobi perifferije teze dostupne analizi :posle 2 tjedna :FOU ne mogu vidjeti!parcijalno se dobije crveni refleks !desno diskretnoa lijevo izrazeno zamucenje lece! Intrevitrealna krvarenja !periferno se vizualira greben sive mreznice!
  Dijagnoza : suspektna ablatacija mreznice , cataracta congenitalis o.utq
  ROP gr.III-IV
  Dijete rodjeno prijevremeno blizanacka trudnoca !pregled ociju tek radjen nakon mjesec dana od poroda!zanima me da li je moje dijete vidjeloo po ovim nalazima !da li je ovo klasicni ROP i ablatacija kako su mi posle govorili kada su je operisali …da ki je vrijeme svoje odradilo !unaprijed hvala

  1. Poštovana,

   vjerojatno je na prvom pregledu propuštena prava dijagnoza, no ako je već nakon 2 tjedna pronađena patologija koja se spominje to je dovoljno rano da se intervenira. Dakle ako je pitanje da li bi da je na pregledu 2 tjedna ranije postavljena ispravna dijagnoza bilo za očekivati značajno uspješnije liječenje odgovor je vjerojatno da ne bi, odnosno da ta 2 tjedna koliko se kasnilo sa operacijom nisu presudna za razvoj vida.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

sedamnaest + 6 =

Back to top button