Povećala za slabovidne

Prednosti povećala za slabovidne naspram ostalih pomagala za slabovidne je da su (relativno) jeftina, te da se mogu koristiti u svakoj prigodi (kuća, dućan itd.). Povećala se za sada trebaju kupiti, pošto nisu na listi pomagala koje pokriva HZZO.
0 Shares

Piše Doc.dr.sc.Petriček Igor, spec.oftalmolog, Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Rebro

Mane povećala za slabovidne su da se ne mogu koristiti za gledanje udaljenih predmeta, da je vidno polje ovisno o veličini povećala, da je dubinska oštrina mala (važno kod ručnih lupa ako se osobi tresu ruke, što je često kod starijih, pa teško održavaju sliku u fokusu), te da je mala maksimalna udaljenost promatranog predmeta od povećala (važno kod rada).

Veoma je važna izrada: što je leća povećala veća, veća je i mogućnost perifernih aberacija. Asferične leće su bez (ili s bitno manje) perifernih aberacija, pa je i upotrebljivo vidno polje veće, no one su i bitno skuplje.

povećala za čitanje, povećala za slabovidne, povećala

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Postoje tri vrste povećala: ručna povećala, stolna povećala, te džepna povećala.

Prednosti ručnih povećala su da su jeftina, da uvijek mogu biti pri ruci, te da se udaljavanjem ili približavanjem povećala od promatranog objekta može mijenjati jačina povećanja. Mane su im da jedna ruka nije slobodna jer drži povećalo, te da refleks s površine stakla povećala može smetati.

Stolna povećala imaju prednosti da je slika uvijek u fokusu te da su obje ruke slobodne. Ona su idealna za čitanje, i najčešće imaju i ugrađeno svjetlo. Mane su im da barem jedna ruka mora micati povećalo, da su veća od ručnih, te da se ne može mijenjati povećanje – povećalo je uvijek na istoj udaljenosti od podloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Džepna povećala vrlo su jeftina, uvijek pri ruci, te su idealna za kratkotrajno korištenje (npr. čitanje cijena u dućanu). Mane su im vrlo malo vidno polje, najčešće su optički lošija, te su nepodesna za dulje korištenje (npr. čitanje).

Više o ostalim pomagalima za slabovidne saznajte u članku: Pomagala za slabovidne osobe

0 Shares
Oglas

dr. Igor Petriček, spec. oftalmolog

Piše Doc.dr.sc. Igor Petriček, spec. oftalmolog - Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Rebro. Uža specijalnost prednji segment oka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devetnaest + 4 =

Back to top button