Elektronička pomagala (povećala) za slabovidne

Princip rada elektroničkih pomagala (povećala) za slabovidne jest da se slika snima preko elektronske videokamere, povećava se elektronskim putem, te se projicira na ekran samog ručnog uređaja, televizora ili računala.
0 Shares

Piše Doc.dr.sc.Petriček Igor, spec.oftalmolog, Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Rebro

Elektronička povećala se mogu koristiti za manifikaciju udaljenih predmeta, no najčešće služe za povećanje pisanog teksta. Teleskopski sustavi za čitanje nisu praktični ukoliko je potrebno povećanje veće od 5x, zbog male radne udaljenosti, malog vidnog polja, te male dubinske oštrine. U tom slučaju indicirano je koristiti elektronička povećala, koja mogu imati povećanje na blizinu i do 45x.

Prednosti elektroničkih pomagala za slabovidne su veliko vidno polje (naravno, ovisno o veličini ekrana), obje ruke slobodne, veliki raspon magnifikacije (od 0.7x do 46x), najkomfornija radna udaljenost, binokularno korištenje, mogućnost korištenja u kombinaciji s računalom. To je idealno pomagalo za dugotrajniji rad na radnoj udaljenosti (čitanje, pisanje). Mane su veličina uređaja (ne može se koristiti za kratkotrajne vidne zadatke, npr. dućan i sl.), cijena. Uglavnom su to stolni uređaji, iako postoje i vrlo praktični prenosivi i ručni.

elektroničko povećalo, elektronička povećala, elektronska povečala

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kada propisati elektroničko povećalo?

Zbog njihove veoma visoke cijene, troškove propisivanja elektroničkog povećala HZZO snosi samo za osobe tijekom školovanja (osnovna škola do fakulteta), i to kada je njihova vidna oštrina manja od 10%. Kada slabovidne osobe imaju vidnu oštrinu veću od 10%, propisuju se teleskopske naočale. HZZO ne odobrava troškove propisivanja oba pomagala istoj osobi unutar propisanog roka njihova korištenja (ili-ili).

Jednako kao i u slučaju teleskopskih naočala, elektroničko povećalo smije propisati samo za to educirani oftalmolog klinike.

Više o ostalim pomagalima za slabovidne saznajte u članku: Pomagala za slabovidne osobe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece
0 Shares
Oglas
Autor

dr. Igor Petriček, spec. oftalmolog

Piše Doc.dr.sc. Igor Petriček, spec. oftalmolog - Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Rebro. Uža specijalnost prednji segment oka.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osam + 15 =

Back to top button