Trudnoća i kontaktne leće

trudnoća i kontaktne leće, kontaktne leće u trudnoći

Imate probleme sa vašim kontaktnim lećama tokom trudnoće? Doživljavate li promjene vašeg vida i očiju? Ne brinite. To se događa gotovo svakoj trudnici.

Vaše tijelo se mijenja da bi se moglo nositi sa trudnoćom tokom devet mjeseci. Noge će vam možda naticati, razina hormona će možda biti nestabilna, a isto tako i vaše oči mogu promijeniti oblik. Zapravo, zbog nepravilnosti krvnog tlaka tokom trudnoće, oči također mogu ”nateći”.

>> Trudnoća i oči

Niti naticanje niti fluktuacije krvnog tlaka nisu opasne za vas i vaše dijete. To je čisto prirodan proces koji priprema vaše tijelo za mjesece trudnoće i sam porod. Specifičan razlog moguće promjene oblika vaših očiju nije poznat no ipak, to je prirodna pojava s kojom ćete se morati nositi.

Ako ste navikle nositi kontaktne leće, možda ćete primijetiti određene neugodnosti kada vaše oči promijene oblik. Trudnice često posjećuju svoje oftalmologe i žale se na suhoću očiju i neudobne leće.

Kontaktne leće u trudnoći, trudnoća i kontaktne leće

Nažalost, ne postoji dugotrajno rješenje za ove probleme. Ne postoje operacije ili zahvati vrijedni razmatranja s obzirom da vaša trudnoća predstavlja značajan faktor rizika.

Također, s obzirom da se vaše oči i rožnica nakon trudnoće mogu vratiti u svoje prvobitno stanje, tražimo rješenje koje bi privremeno popravilo vaš vid.

Prva opcija: naočale

Jedno očito rješenje je povratak naočalama. Važno je da ugovorite pregled očiju prije kupnje novih naočala; s obzirom da se oblik vaših očiju promijenio, vaš vid (odnosno dioptrija) može biti drugačiji.

Druga opcija: nove kontaktne leće

Ako preferirate leće, morate ići na pregled očiju. Vaš oftalmolog će vam izmjeriti dioptriju i pomoći u odabiru novih kontaktnih leća koje će odgovarati vašim očima i koje će korigirati vid tokom trudnoće.

Imajte na umu da se, nakon devet mjeseci, kada će se vaše tijelo oporavljati od trudnoće, vaše oči mogu vratiti u originalan oblik, što znači da se vaš vid opet može promijeniti. Stoga se pobrinite da zakažete još jedan pregled očiju nakon rođenja vašeg djeteta.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!