Trudnoća i kontaktne leće

Imate probleme sa vašim kontaktnim lećama tokom trudnoće? Doživljavate li promjene vašeg vida i očiju? Ne brinite. To se događa gotovo svakoj trudnici.
0 Shares

Vaše tijelo se mijenja da bi se moglo nositi sa trudnoćom tokom devet mjeseci. Noge će vam možda naticati, razina hormona će možda biti nestabilna, a isto tako i vaše oči mogu promijeniti oblik. Zapravo, zbog nepravilnosti krvnog tlaka tokom trudnoće, oči također mogu ”nateći”.

>> Trudnoća i oči

Niti naticanje niti fluktuacije krvnog tlaka nisu opasne za vas i vaše dijete. To je čisto prirodan proces koji priprema vaše tijelo za mjesece trudnoće i sam porod. Specifičan razlog moguće promjene oblika vaših očiju nije poznat no ipak, to je prirodna pojava s kojom ćete se morati nositi.

Ako ste navikle nositi kontaktne leće, možda ćete primijetiti određene neugodnosti kada vaše oči promijene oblik. Trudnice često posjećuju svoje oftalmologe i žale se na suhoću očiju i neudobne leće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
Kontaktne leće u trudnoći, trudnoća i kontaktne leće
Foto: Shutterstock

Nažalost, ne postoji dugotrajno rješenje za ove probleme. Ne postoje operacije ili zahvati vrijedni razmatranja s obzirom da vaša trudnoća predstavlja značajan faktor rizika.

Također, s obzirom da se vaše oči i rožnica nakon trudnoće mogu vratiti u svoje prvobitno stanje, tražimo rješenje koje bi privremeno popravilo vaš vid.

Prva opcija: naočale

Jedno očito rješenje je povratak naočalama. Važno je da ugovorite pregled očiju prije kupnje novih naočala; s obzirom da se oblik vaših očiju promijenio, vaš vid (odnosno dioptrija) može biti drugačiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Druga opcija: nove kontaktne leće

Ako preferirate leće, morate ići na pregled očiju. Vaš oftalmolog će vam izmjeriti dioptriju i pomoći u odabiru novih kontaktnih leća koje će odgovarati vašim očima i koje će korigirati vid tokom trudnoće.

Imajte na umu da se, nakon devet mjeseci, kada će se vaše tijelo oporavljati od trudnoće, vaše oči mogu vratiti u originalan oblik, što znači da se vaš vid opet može promijeniti. Stoga se pobrinite da zakažete još jedan pregled očiju nakon rođenja vašeg djeteta.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvanaest + 17 =

Back to top button