Zamućen i tamniji vid na jedno oko – što je uzrok?

Poštovani, bila sam kod oftalmologa prije 3 mjeseca zbog pogoršanog vida na desnom oku. Kada zatvorim lijevo oko, vid na desnom oku je zamućen i tamniji, kao neke tamne sjene, a slova su mi na nekim mjestima više zamrljana i maglovita u odnosu na lijevo oko. Na sredini oka se pojavljuje svijetlo žuta mrlja i ponekad me žulja, kao da imam pijeska u oku. Imam 47 godina. Imala sam dioptriju 0.70 na blizinu na oba oka. Nakon pregleda oftalmologa, VOD=0,3 + 0,75 = 0,9-1.0, VOS=0,80 +0,50=1.0, POD=15, POS 15. Rekla mi je da nemam nikakva oštećenja ni očni pritisak i da mi treba samo jača dioptrija, da mi trebaju naočale za blizinu i daljinu. Daljina +0,75 +0,50 blizina +1,75, +1,50. Preporučila mi kapi i tablete Makulin. Znači rekla mi je da kupim nove naočale. Pitala sam je da li će mi se vid popraviti na desnom oku, ona mi je rekla da je to tako u tim godinama i da većina ljudi vidi više ili manje na jedno oko. Također kaže da je sve povezano s vidom, da li je cirkulacija vrata i glave dobra, da hormoni rade, dobro ishrana, dobra krvna slika, i da vid se neće popraviti. Ja sam poslije toga počela piti Makulin tablete, kapati kapi i vježbala sam vježbe za oči svaki dan, zdravo se inače hranim, jedem svježe voće, povrće, svježe sokove, sjemenke itd. Tako da nakon mjesec i pol dana na moje iznenađenje vid na desnom oku mi se poboljšao, isto vidim kao na lijevo. Ja sam bila toliko sretna i htjela sam ponovo otići kod oftalmologa da pitam što se desilo i da mi treba opet druga dioptrija. Međutim ta sreća nije dugo trajala, možda mjesec dana, ponovo su mi se vratili ti simptomi i ne vidim isto kao prije na desno oko. Nisam otišla kod oftalmologa nego sam opet nastavila piti Makulin tablete i kapati kapi i nastavila sam sa vježbanjem, ali ništa za sada. Molim vas za stručno mišljenje zbog čega se vid poboljšao pa opet pogoršao? Molim vas što bi mogao biti uzrok i vaše preporuke? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

tamniji vid uzrok
Dean Šarić
Poštovana,

doista je na temelju navedenoga teško reći. Najčešće je kod takvih slučajeva problem izvan oka, na razini živca ili cirkulacije. Dakle trebalo bi obaviti barem osnovni neurološki i internistički pregled. Nakon toga sa nalazima ponoviti oftalmološki pregled.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

  1. Poštovani, primetio sam da mi je vid na desnom oku tamniji u odnosu na levo i primetio sam da mi je vid na daljinu dosta lošiji u odnosu na levo oko. Gledao sam takodje da ujutru mnogo jasnije vidim nego u kasnim satima. Pozdrav

  2. Postovani, imala sam oper. ablacija retine, ulje je stajalo u oku 13 mes. i emulzificiralo, najvise po retini i vidnom zivcu. Posle operacije vadjenja ulja, ulje je dosta zaostalo u oku, celo vidno polje je zamuceno i puno prasinastih tacaka, proslo je dve nedelje od op. Da li moze vadjenje ulja da se ponovi i koliko moze da ugrozi vidni zivac ako ostane u oku?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

13 + dva =

Back to top button