Prijelaz s polutvrdih na meke leće i zamućen vid?

Poštovani doc. dr Šarić, ja se ispričavam unaprijed što ću odužiti ovaj mail, te Vas molim za odgovor. Nosila sam polutvrde leće jedno 7 godina, te sam primijetila da sve slabije vidim i da mi se često muti vid. Mislila sam da mi je dioptrija narasla i da je vrijeme za novi pregled i nove leće. Imam astigmatizam. Odlučila sam prijeći na meke leće jer sam se nadala da zamućenja (koje dolazi i odlazi) više neće biti i da će mi biti ugodnije oku. Prije dva tjedna išla sam u Optotim u Ilici i tamo sam mjerila dioptriju (nisam nosila polutvrde leće 3 dana kako bi mi se oko opustilo, prilagodilo ili što već). Uspostavilo se da je narasla i dobila sam mekane leće s novom dioptrijom. Također su mi napravili nova stakla za naočale. E sada, dali su mi te leće probno na korištenje da ja vidim kako će to meni biti i eto primjećujem i dalje da mi se muti vid a da mi je desno oko konstantno lošije (odnosno kada prekrijem desno oko vidim bolje nego kad prekrijem lijevo oko, te gledam s desnim). Došla sam danas na pregled opet i kažem u čemu je problem i kaže gospođa da mi je ipak nešto veća dioptrija na desnom oku i da će sada naručit leće za desno oko s tom većom dioptrijom. Niti mi je rekla kolika je dioptrija niti objašnjenje kako je sad drugačije nego prije tjedan dana, no dobro.

Zanima me što onda s naočalama za koje su mi napravili nova stakla od 800 kuna, ako ja sada odjednom ipak imam veću dioptriju na desnom oku? Evo iskreno toliko sam tužna i frustrirana da s 22 godine imam takve muke s lećama i dragocjenim vidom da me očaj natjerao da pitam za mišljenje iskusnijeg doktora i eto tu Vas. U četvrtak putujem van Hrvatske na 3 tjedna i stvarno želim vidjeti bistro, ne tražim tako puno, samo da znam svoju pravu dioptriju i dobijem adekvatne leće. Iscrpljena sam od neiskusnih liječnika gdje ne dobijem niti pravo objašnjenje, već samo dojam da me se žele što prije riješiti. Molim Vas pomozite mi.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

prijelaz s polutvrdih na meke leće
Dean Šarić
Poštovana,

prvo je trebalo utvrditi zašto se vid muti, naime što se oštrine vida tiče bolji vid od vida s polutvrdim lećama nije moguće postići, dakle problem je u nečem drugom. Drugo, pauza od 3 dana nije dovoljna. Moj savjet je ili povratak na polutvrde leće ili pauza od tjedan dana pa ponovni pregled.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

8 − 1 =

Back to top button