Pomažu li kontaktne leće kod strabizma?

Poštovani doktore, potreban mi je savjet; kao beba sam bila u inkubatoru, potom imala fras visoke temperature, što je rezultiralo strabizmom desnog oka. Do 18 godina sam bila pod nadzorom i redovnim kontrolama Očne klinike u Sarajevu. Do puberteta sam se i pridržavala njihovih upustava, npr. vježbe oka flasterom, naočale itd., a onda se sve to izgubilo u vidu nekih dječjih kompleksa. Operacija nije bila tada moguća zbog kuta i položaja, dijagnosticiran je jedini lijek naočale, koje nikada nisam voljela. Nedavno sam posjetila jednu privatnu ordinaciju, gdje mi je doktor rekao da dosta mogu postići s kontaktnim lećama, da trenutno nemam velike koristi od naočala. Molim Vas za vaš savjet, jer kao dijete nisam mogla ni kontaktne leće dobiti jer su doktori odbijali? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

kontaktne leće strabizam
Dean Šarić
Poštovana,

ako je riječ o strabizmu uvjetovanom dioptrijom, a pogotovo ako je dioptrija velika ili je razlika dioptrije velika, izvjestan napredak se svakako može postići kontaktnim lećama ili laserskom refrakcijskom kirurgijom.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. Poštovani,
    Kao dete sam imala operaciju strabizma na oba oka (oči su bježali prena nosu). Kontaktne lece nosim zadnjih 15 godina( sada imam 48). Dogodilo se da su mi je jedno oko počelo bežat prema van. Malo mi to smeta, postoji li neka mogučnost da se to popravi? Oprostite na lošem hrvatskom i hvala unaprijed.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva + tri =

Back to top button