Mutniji vid s lećama u večernjim satima?

Poštovani doktore, već četiri godine nosim kontaktne leće. Koristim meke leće, Air Optix toric; dioptrija D: PWR -3,50, CYL -1,25, AXIS 170; L: PWR -2,50, CYL -1,25, AXIS 010. Na posljednjem pregledu nije bilo promjene dioptrije. Međutim u zadnje vrijeme sam primijetila da slabije vidim, točnije s vremena na vrijeme mi se pomuti vid, i nije izoštren. To se obično događa u večernjim satima. Isprva sam mislila da su leće istrošene, međutim kada sam ih promijenila, opet je bilo isto. Da li je moguće da je to do dioptrije, sfere, ili je ipak vlažnost oka loša, pa se to događa? Možete li mi preporučiti neku otopinu, s kojima bih mogla povećati vlažnost oka, ili neke vitaminske kapi? I da li se sfera može vremenom ili na neki način smanjiti, i ako može, na koji način? Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mutniji vid s lećama, mutan vid s lećama
Dean Šarić
Poštovana,

vjerojatno je riječ o suhoći koja tijekom dana postaje sve izraženija. Potrebno je korištenje umjetnih suza ili ranije skidanje kontaktnih leća. Kod izrazite suhoće moguće je pojačati vlažnost oka ugradnjom suznih čepića. Ponekad kombiniramo različite metode, no to prepustite svom kontaktologu. Jedini način da se dioptrija “smanji” je laserska korekcija.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

6 + 11 =

Back to top button