Može li mjerenje očnog tlaka uzrokovati pomak intraokularne leće?

Poštovani dr. Šariću, 22. studenog, odnosno prije manje od mjesec dana, operirala sam kataraktu na lijevom oku. Inače imam 35 godina. Sve vrijeme od operacije koristila sam kapi Maxidex 4x dnevno, po savjetu doktora. 15. prosinca, odnosno 23 dana nakon operacije, imala sam drugu kontrolu i tada mi je ustanovljeno da mi je pritisak na operiranom oku 20, a inače je oduvijek bio između 14 i 17. Rečeno mi je da prekinem sa upotrebom kapi. Na sutrašnjoj ponovljenoj kontroli pritisak je bio 21. Međutim, ja od 16. prosinca vidim duple slike, odnosno dupla slova, na operiranom oku, što nije bio slučaj svih ovih dana od operacije do kontrole. Inače, sada mi je dioptrija na tom oku -1 sa cilindrima -3, i ujedno + 2,5 sa cilindrima + 3. Ranije je bila -7. I trenutno ne koristim nikakva pomagala na tom oku. Brine me ta pojava duplih slova nakon kontrole, kao i porast pritiska. Možda je i moje dodatno pitanje glupo, ali da li je moguće da je prilikom mjerenja očnog pritiska, s obzirom da aparat dolazi u kontakt sa okom, došlo do nekog pomicanja ugrađene leće? Jer je ipak prošlo tek nešto više od tri tjedna nakon intervencije, a savjetovano mi je da oko određeno vrijeme ne pritiskam, ne trljam i slično. Hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mjerenje očnog tlaka pomak leće
Dean Šarić
Poštovana,

očni tlak nije previsok, no terapija je opravdano ukinuta obzirom da ste možda preosjetljivi na kortikosteroidne lijekove da se tlak mogao povisiti. Mjerenje očnog tlaka nije mogući uzrok pomaka intraokularne leće. Očito da postoji astigmatizam, tako da je kod Vas vjerojatno riječ o neoštroj slici zbog astigmatizma, a ne o dvoslikama. Svakako potražite drugo mišljenje nekoga tko se bavi operacijama katarakte.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 + dvadeset =

Back to top button