Može li -0.25 dioptrija uzrokovati glavobolju?

Poštovani doktore, zbog glavobolje (migrene), umora očiju, bolnih očiju i zamućenog vida kada bi pogledala u daljinu otišla sam u optiku na pregled gdje su mi ustanovili dioptriju -0,25 na oba oka. Tamo su mi predložili da uzmem naočale. No naravno čula sam i neke varijante da je to premala dioptrija, da će mi se oči ulijeniti ako budem nosila naočale i vid će otići na gore. Zanima me vaše mišljenje da li bi trebala uzeti naočale? Je li to premala dioptrija da bi imala toliki utjecaj na glavobolju i druge simptome? Ili je bolje ne uzeti naočale? Unaprijed hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mala dioptrija glavobolja
Dean Šarić
Poštovana,

tako mala dioptrija rijetko može uzrokovati toliko problema. Oči se neće ulijeniti, ali je to zaista mala dioptrija. Te naočale ima smisla nositi samo ako osjećate izrazito poboljšanje. Dakle uzrok glavobolje treba tražiti drugdje.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

6 Komentara

 1. Postovanje doktore.
  Odredjena mi je dioptrija minus 0.25 i minus 0.5. Interesuje me da li je za tu dioptriju potrebno stalno nosenja naocara ili samo u odredjenim situacijama.
  Srdacan pozdrav.

 2. Na jednom oku mi je dioptrija 0,25/cilindar -0,50 i ugao 110.na drugom oku nemam dioptriju,samo cilindar -1,0 i ugao 35.napomena:CRHC.sta to sve podrazumeva i kako nositi naočare?

  1. Poštovana,

   radi o blagom astigmatizmu, a preporuka je izraditi plastične naočalne leće s tvrdim slojem. Naočale možete nositi stalno ako vam odgovara ili samo po potrebi (gledanje TV-a, vožnja itd.).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Poštovanje doktore,student sam prve godine fakulteta te sam uocila u zadnje vrijeme da na desno oko malo slabije vidim
  otisla sam kod oftamologa i propisao mi je dioptriju na oba oka -0.25
  inace kada dugo citam suze mi oci i kada izađem vani ili kada radim za racunarom,jako mi smeta svjetlost
  interesuje me da li ima potrebe da se nose naocale s malom dioptrijom?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × dva =

Back to top button