Mogu li polagati vozački s višom minus dioptrijom?

Poštovani, imao bih jedno pitanje, imam 21 godinu i imam veliki problem s vidom. Na desno oko imam -4.50, na lijevo -3,00. Htio bih napraviti ispit za auto, ali ne znam dali bi bilo u redu i dali je dozvoljeno sa takvom dioptrijom raditi vozački? Nosim naočale. I zanima me još dali bi ikako mogao popraviti taj vid da se smanji ili da se barem zaustavi? Hvala vam na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dioptrija vozački, kratkovidnost vozački ispit
Dean Šarić
Poštovani,

problem se ne čini tako velik, ako imate odgovarajuće naočale ili kontaktne leće bez problema ćete proći zdravstveni pregled za vožnju. Jedini način da se minus dioptrija smanji je laserska korekcija dioptrije.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Pozdrav zanima me dali sa dioptrijom koja je na desnom oku -16 a na lijevom -17 dali je moguće polagati vozački ispit jer vozačka mi je prijeko potrebna potrebna zbog nedostatka javnog prijevoza. Hvala na odgovoru.

  1. Poštovana,

   za polaganje vozačkog ispita nije bitna visina dioptrije, već postotak vida koji postižete sa svojom dioptrijom. Dakle, ako imate dovoljno dobar vid s naočalama ili kontaktnim lećama, nećete imati problema s polaganjem liječničkog ispita.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × dva =

Back to top button