Lošiji vid noću nakon LASIK zahvata – što je uzrok?

Poštovani gospodine Šariću, 2009. godine operirala sam oči LASIK-om, dioptrija je bila oko -8. Dioptrija je skinuta u potpunosti. Prvih nekoliko godina poslije operacije nisam primijetila ništa neuobičajeno, a zatim sam uočila da kad gledam samo na desno oko noću, plava slova na neonskim reklama ne vidim kao slova već plavu mrlju, maglicu. Je li to tzv. “halo efekt” i kako to da je samo s desnim okom takva situacija? I inače noću puno slabije vidim. Čitala sam o noćnom sljepilu i po opisu, imam dojam da je i to u pitanju. Na koju vrstu pregleda se trebam naručiti? Na posljednjem pregledu ustanovljena mi je dioptrija -0,25 na lijevo oko i -0,5 na desno i cilindri koje prije nisam imala. Savjetovano mi je da naočale koristim samo pri noćnoj vožnji i radu za laptopom kako se oko ne bi naviknulo na dioptriju. Vaše mišljenje? Hvala unaprijed.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

lošiji vid noću LASIK zahvat
Dean Šarić
Poštovana,

postoji nekoliko mogućih objašnjenja. Prvo, to je dioptrija koju treba riješiti – dodatnim zahvatom ili naočalama, odnosno lećama. Druga mogućnost su aberacije višeg reda, također se mogu dijelom korigirati reoperacijom ili naočalama. Treće, treba isključiti suhoću oka koja po sebi može ometati vid. Ponekad je riječ o kombinaciji ovih poremećaja. Noćna sljepoća je nešto sasvim drugo. Svakako se javite liječniku koji Vas je operirao.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × dva =

Back to top button