Koji je način mjerenja očnog tlaka točniji, bez-kontaktni ili kontaktni?

Poštovani, ljubazno Vas molim da mi objasnite zbog čega mi na bezkontaktnom tonometru tlak bude 23 mmhg a na kontaktnom (stariji način mjerenja) 10 mmhg, što bi bio normalan tlak. Koji je način mjerenja točniji, onaj na zrak (bezkontaktni) ili kontaktni? Kome više vjerovati, bio sam u 2 oftalmologa i u oba dva slučaja isti problem. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mjerenje očnog tlaka
Dean Šarić
Poštovani,

svakako je kontaktni tonometar precizniji, naime zbog refleksa zatvaranja oka koji je kod nekih pacijenata izrazito jak, pritisak vjeđa na očnu jabučicu povećava intraokularni tlak i daje lažno visoke vrijednosti. Također je potrebno uključiti i ostale pretrage da se isključi mogući glaukom.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četrnaest − deset =

Back to top button