Povišeni očni tlak nakon operacije katarakte?

Poštovani Doc. dr. Dean Šarić, imam ozbiljan problem i želio bih saznati Vaše mišljenje. Znam da je sve ovo šturo i pomalo neozbiljno, za Vas vjerojatno bez dovoljno informacija što se tiče mog problema, ali da pokušam. Naime, prije 4 godine sam imao kataraktu. Meni se dogodila doslovno preko noći. Danas vidim sve, sutra već ništa. Poslije totalnoga sljepila na desnom oku, otišao sam kod liječnika gdje su mi ustanovili kataraktu. Operirao sam je u jednoj privatnoj klinici u Danskoj. Zahvat je dosta dugo trajao, negdje oko dva i po sata. Rekli su mi da je katarakta zahvatila skoro pa sve. U oko su mi ubacili linsu (nadam se da se i tu tako zove, ili da ćete me razumjeti. Ja živim u Danskoj, zato i taj naziv). I da nastavim, ubačena mi je linsa u oko, što se tiče vida, ni blizu nisam vidio kao prije dobivanja katarakte. Otišao sam na kontrolu poslije toga i rekli su mi da će se s vremenom vid popraviti. Međutim ništa od toga. Prije nekih godinu dana osjetio sam slabe bolove u glavi, očima, otišao sam izmjeriti dioptriju i tada su mi rekli da mi je lijevo oko sasvim ok, znači vidim baš baš na njega. Ali začudili su se što ne mogu izmjeriti dioptriju na desnom oku (oko koje sam operirao). Nema šanse. Otišao sam kod drugog optičara ali ni on mi nije uspio izmjeriti dioptriju.

Malo poslije toga počinju bolovi i povremeno da ništa, skoro ništa nisam vidio na to oko. Otišao sam liječniku, i izmjerili su mi očni tlak 61 nekih mjernih jedinica, ne znam točno kojih. Rečeno mi je da su neke granice od 16-22 mislim. Da bi mi skinuli očni tlak dobio sam neku injekciju u venu, stalno su mi ukapavali kapi i neku injekciju. Za nekih sat vremena očni tlak mi je pao na 21. Bio sam sretan, jer sam progledao. Poslije toga su mi gledali oko na neke aparate, jedan doktor, pa je došao još jedan, savjetovali se. Jedan od doktora mi je zatim rekao da sam imao veliki očni tlak ali da su ga skinuli. Dali su mi neke kapi, da ih koristim, a kapi su Maxidex od 1 mg (Alcon) i Dorzolomid/Timolol/Sandoz 20 mg + 5 mg ml (Sandoz) i tablete Diamox 250 mg, ali da njih ne moram piti za sada.

Rečeno mi je da linsa koju su mi ugradili nije na svom mjestu, da se neznatno pomaknula ka dole i u desnu stranu, znaci ne ka nosu, već prema uhu. Rečeno mi je da nastavim održavati pritisak u granicama i kad dođem na kontrolu da će vidjeti da mi naprave operaciju ako bude bilo potrebe. Operacija bi bila vađenje postojeće linse i stavljanje druge na mjesto gdje treba da bude. Jer po njihovim riječima, linsa pošto se spustila dole, jednim dijelom je zakvačila živac i tu se stvara pritisak. Da dodam, oko mi je pobjeglo također u vanjsku stranu i gornji očni kapak mi se spustio ka dole.

Otišao sam kući, prošlo je mjesec dana, završio sam terapiju, dođem na kontrolu i ponovo ista stvar. Pritisak mi je sada malo manji nego prvi puta, negdje oko 49 mjernih jedinica, po meni nema pomaka. Ponovo mi daju iste kapi kao i prvi puta, da održim pritisak u granicama i da dođem na kontrolu. Međutim, prošlo je od tada skoro mjesec dana, sad mi se čini da imam pritisak u oku. Kad ukapavam Maxidex od 1 mg (Alcon) osjećam prženje, bol, nelagodan osjećaj i skroz mutan vid. Što da radim? Ne znam ni sam. Imam osjećaj da me zavlače, ili ne znaju što da rade, ili je to moj subjektivan osjećaj? Mnogo je pitanja, kako se linsa može pomaknuti? Zašto odugovlače, da li se linsa može izvadi i zamijeniti drugom? Da li je to bolno, pošto se oko te linse sad već poslije 4 godine vjerojatno sadržaj oka nalijepio, ili ne znam koji je stručan naziv. Što da radim, kakvo je vaše mišljenje? Više nije u pitanju samo oko, već i moje psihičko stanje, jer oko je oko. Hvala vam puno.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

očni tlak nakon operacije katarakte, glaukom nakon operacije mrene

Dean Šarić

Poštovani,

vi imate vrlo ozbiljno stanje sekundarnog glaukoma na operiranom oku. Mišljenja sam da trebate hitnu operaciju glaukoma. Nemojte gubiti vrijeme, tako veliki tlak uništiti će Vam živac.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!