Kada početi zatvarati oko flasterom zbog slabovidnosti?

Poštovani doktore, na sistematskom pregledu je utvrđeno da dječak od 5,5 godina ne vidi dobro na desno oko. Na pregledu kod oftalmologa uz širenje zjenica smo dobili dioptriju +5 na desnom oku i + 1,5 na lijevom, s tim što je doktor smanjio dioptriju na staklima, tako da je prava dioptrija +5,5 i +2. Da nosi 3 mjeseca i kontrola. I onda ćemo najvjerojatnije dobiti instrukcije kada nositi flaster. Otišli smo kod drugog doktora na konzultacije, utvrdio je istu dioptriju (samo što bi on stakla dao sa +4,25, jer je kod njega desno oko +5,25 a lijevo je ista dioptrija), uz napomenu da moramo zatvarati lijevo oko flasterom da bi potakli desno da radi. Početi odmah, jer po njegovim riječima nema se što čekati. Još je rekao da dječak ima Microstrabusmus na desnom oku. Prvi doktor kod koga smo bili nije ništa detaljno rekao. Molim za pomoć, koga poslušati? Hvala unaprijed.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

zatvaranje oka flaster slabovidnost
Dean Šarić
Poštovana,

bio bih skloniji drugoj opciji, dakle početi odmah s nošenjem flastera, mada treba reći da dosta kasnimo. Manja dioptrija koja je dana u drugom slučaju ordinirana je tako da se smanji razlika dioptrija koja ne smije biti prevelika. Svakako pokušajte koliko je moguće slijediti upute strabologa o zatvaranju oka. Ako dijete može podnijeti kontaktne leće to može biti dobra opcija za veliku razliku u dioptrijama.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

15 + dvadeset =

Back to top button