Ima li ikakve šanse da se moja dioptrija smanji?

Pozdrav, imam 15 godina i nedavno sam primijetila da s udaljenosti od 3-4 metra vidim mutno slova, pa čak i neke predmete. Danas sam saznala da mi dioptrija na desnom oku iznosi oko -1.25. Naravno, trebam nositi naočale i vjerojatno imam i cilindar na desnom oku. Zanima me, s obzirom da sam na vrijeme saznala za ovo, ima li ikakve šanse da se moja dioptrija smanji, pa čak i isčezne, i kako ja mogu doprinijeti tome? Dioptriju na lijevom oku nisam spomenula jer imam atrofiju (pokvareni aparat je bio korišten tokom mog rađanja i poremetio mi očni živac, koji se nije razvio). Također me zanima da li Vi mislite ima li ikakve šanse da se moj vid na lijevom oku povrati? Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

smanjivanje dioptrije
Dean Šarić
Poštovana,

dioptrija se neće smanjivati, možete ju ukloniti laserom. Danas nije poznata metoda oporavka vida na slabovidnom oku kod odraslih ljudi. Do pete godine života pravilnom terapijom moguće je smanjiti slabovidnost ili je čak potpuno izbjeći.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

11 + 17 =

Back to top button