Kako korigirati dalekovidnost, cilindre i presbiopiju s kontaktnim lećama?

Poštovani doktore, već godinama koristim Acuvue Oasys dvotjedne kontaktne leće, s kojima sam izuzetno zadovoljna, a u vrijeme odmora od istih nosim naočale iste dioptrije. Pri prošlotjednom oftalmološkom pregledu mi je osim znatnog povećanja dioptrije i cilindra koji se, uz dugogodišnji postojeći na lijevom, sada pojavio i na desnom oku, ustanovljena i presbiopija.

Svakako ću dati raditi jedne naočale po nalazu (progresive s cilindrima). Nalaz je sljedeći:

D +4.25 +0.25 ax 90
L +4.25 +0.75 ax 90
ADD 1.00

No, kako mi je nezamislivo potpuno se odreći leća iz čisto praktičnih razloga, molim Vas za savjet – da li postoji kombinacija korekcije kratkovidnosti, cilidara i presbiopije u jednim kontaktnim lećama? Ako ne, da li ići na leće za astigmatizam, pa ih kombinirati s dodatnim naočalama za čitanje / rad na računalu? Kakva je Vaša preporuka?

Moj posao uključuje 8 satni rad na računalu, a u slobodno vrijeme dosta sam na mobitelu i čitam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Molim Vas pomoć i oko izračuna dioptrije za nove leće jer sam totalno zbunjena – vidim da leće za astigmatizam imaju samo negativne cilindre, pa sam u nedoumici kako ih uopće naručiti (trenutno nosim predzadnji par svojih dosadašnjh). Unaprijed zahvaljujem!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dalekovidnost, cilindri, presbiopija, kontaktne leće
Dean Šarić
Poštovana,

cilindar je relativno malen, praktično zanemariv. Za prezbiopiju postoje multifokalne kontaktne leće koje korigiraju blizinu i daljinu. Druga je opcija monovision, gdje se vid jednog oka podesi za vid na daljinu, a drugog za blizinu. Preračunavanje cilindara u minus prepustite stručnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

petnaest + osamnaest =

Back to top button