Da li je normalno da je slika s naočalama iskrivljena?

Poštovani, nosim naočale većinu svog života i nedavno sam otišao na pregled vida gdje mi je ustanovljeno:

Sph -2,75 Zyl -0,25 Achse 65 Add +0,00 fi70 (desno)
Sph -2,50 Zyl -0,75 Achse 97 Add +0,00 fi70 (lijevo)

Rezultat je ponešto različit od mog prošlogodišnjeg pregleda. Do sad nisam nosio naočale s cilindrima (iako mi je i prošle godine rečeno da ih imam), pa mi je rečeno da je moguće da će mi u početku biti neobično. Bilo kako bilo, s novim naočalama jako teško fokusiram sliku na objekt gledanja, ponešto me boli glava i veliko mi je opterećenje gledati kroz njih. Isto tako sam primijetio da mi se slika krivi kada gledam kroz nove naočale. Umjesto pravokutnika (ekran, papir, mobitel) vidim romb/trapez, a tekst mi izgleda kao da gledam “italic font”. Nekad imam osjećaj kao da gledam kroz nekakvu bocu, jako mi je čudan dojam prostora.

Rečeno mi je da ću se morati naviknuti, ali smatram da to ne bi trebalo biti baš toliko čudno i loše. Griješim ili bih trebao ponoviti pregled i provjeriti jesu li naočale odgovarajuće? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

slika s naočalama iskrivljena, naočale slika iskrivljena
Dean Šarić
Poštovani,

slažem se s Vama, malo navikvanja da, ali ako je slika iskrivljena onda nešto nije u redu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

deset + 2 =

Back to top button