Koji su rizici predugog nošenja mekih leća?

Nažalost, mnogi korisnici kontaktnih leća nose leće dulje od preporučenog vremena. Studije koje su obuhvatile 1500 korisnika pokazuju da postoji veći rizik nastanka očnih komplikacija, ukoliko se kontaktne leće nose dulje od preporučenog vremena od strane liječnika ili od strane proizvođača.
0 Shares

Najčešće komplikacije spojene s predugim nošenjem kontaktnih leća su npr. gigantopapilarni konjunktivitis (alergijska reakcija na bjelančevine koje se nakupljaju na površini kontaktnih leća), te čir (ulcus). Simptomi akutne upale oka prouzrokovane produljenim nošenjem kontaktnih leća su: svjetloplahost, jutarnje buđenje uz bol, suzenje ili crvenilo oka.

Koliko često trebam zamijeniti kontaktne leće, ako ih samo povremeno nosim?

U idealnom slučaju, meke kontaktne leće bi trebalo baciti nakon nošenja ukoliko ih nosite povremeno, jer postoji mogućnost kontaminacije. Međutim, u najmanju ruku, kontaktne leće treba čistiti i dezinficirati nakon uklanjanja, te ih čuvati u čvrsto zatvorenoj posudici za kontaktne leće. Ponavljajte cijeli postupak čišćenja i dezinfekcije jednom tjedno u periodu kada ih ne nosite.

Kada se odlučite na ponovno korištenje kontaktnih leća svakako se pridržavajte pravila čišćenja i dezinficiranja, koje je potrebno izvršiti u roku od 24 sata nakon nošenja. Također trebate pripaziti na rok trajanja kontaktne leće. Bez obzira na njihovo korištenje ili ne korištenje rok trajanja je isti.

Pročitajte više: Pravilna briga o kontaktnim lećama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Što se tiče polutvrdih plinopropusnih leća postupak se razlikuje. Navedene leće mogu trajati i do nekoliko godina. Kontaktna leća treba biti pohranjena u čistoj, suhoj posudici u slučaju dugotrajne pohrane.

Kada se odlučite na ponovno nošenje, kontaktna leća treba najprije biti očišćena, te natopljena najmanje četiri sata u otopini za dezinfekciju tvrdih leća.

Pročitajte više: Koje kontaktne leće izabrati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Liječnik mi je preporučio raspored izmjene kontaktnih leća. Da li je u redu da jednostavno zamijenim leće kada postanu neudobne?

Odgovor na ovo pitanje je ne, premda oko polovice nositelja kontaktnih leća nosi leće dulje od preporučenog rasporeda izmjene. Ovaj primjer možemo poistovjetiti sa odlaskom kod zubara. Sve dok ne osjetite bol nećete ga posjetiti.

Vrlo je bitno pridržavati se rasporeda izmjene, jer do trenutka kada osjetite neudobnost vaših leća mogući je razvoj upale očnih vjeđa koje su u direktnom kontaktu sa površinom kontaktnih leća. Ovakva vrsta infekcije često rezultira prestankom nošenja kontaktnih leća na nekoliko tjedana, dok teže infekcije vode do trajnog gubitka vida.

Gubitak vida uslijed ozbiljne infekcije oka (npr. keratitisa ili ulkusa rožnice) je rijetka pojava, ali je utvrđeno da nastaje, zbog ne pridržavanja režima izmjene kontaktnih leća. Osim toga, rizik od infekcije oka je četiri do pet puta viši ukoliko se leća nosi preko noći.

Pročitajte više: Spavanje s kontaktnim lećama

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × 4 =

Back to top button