Planirate isprobati nove kontaktne leće?

meke kontaktne leće, leće materijali, silikon hidrogel leće

Poznanik vam je preporučio tip kontaktnih leća, koje su njemu izuzetno dobre? Jeste li čuli nekad za nove kontaktne leće, koje jednostavno morate isprobati? Ili vam vaše kontaktne leće možda ne odgovaraju i želite nove?

Mnogi nosioci kontaktnih leća misle ako imaju još uvijek istu dioptriju, da nije nikakav problem isprobati neki drugi tip kontaktnih leća. Stvarnost je potpuno drugačija. Čak i sa istom dioptrijom drugi tip kontaktnih leća vam ne mora odgovarati i može odmah uzrokovati nekoliko poteškoća koje nastaju iz slijedećih razloga;

Neodgovarajuća zakrivljenost leće

Baza ili „zakrivljenost leće“ je polumjer zakrivljenosti zadnje plohe kontaktne leće koji bi trebao odgovarati zakrivljenosti rožnice. Ako tip kontaktnih leća koje želite isprobati ima istu zakrivljenost, to ne znači da će se jednako dobro smjestiti na vašoj rožnici. Isto tako ne znači da vam leća ne može odgovarati, ako se zakrivljenost zadnje plohe leće razlikuje od zakrivljenosti vaše rožnice. Na to utječe materijal ili konstrukcija leće.

Neki modeli silikon-hidrogel kontaktnih leća imaju vrlo fleksibilan materijal koji omogućava ugodno nošenje korisnicima s različitim zakrivljenostima rožnice, dok drugi tipovi leća nemaju tu mogućnost prilagođavanja. Neispravna zakrivljenost može izazvati mnoge komplikacije. Pri prevelikoj zakrivljenosti, leća ne klizi po suznom filmu i tim uzrokuje vrlo neugodnu iritaciju rožnice. Pri dužem nošenju može uzrokovati oštećenje rožnice koje vodi ka infekciji. U slučaju kad je zakrivljenost kontaktne leće premala, nosioc ima neugodan osjećaj da leća klizi iz oka.

Različiti dizajn kontaktne leće

Različite vrste kontaktnih leća imaju različit optički dizajn koji može utjecati na optički ugođaj korisnika – zamagljen, manje oštar ili na drugi način iskrivljen vid. Neki tipovi leća imaju tzv. asferični dizajn. To znači da nisu ravnomjerno zakrivljene po cijeloj površini, odnosno na rubovima su plosnatije, što rezultira oštrijim vidom u perifernom dijelu.

meke kontaktne leće, kontaktne leće materijali, silikon hidrogel kontaktne lećeRazličiti materijali

Svaki model kontaktnih leća sadrži drugačiji omjer materijala. Iznimke su poboljšani modeli, ili već postojeći modeli na koje se nanosi sloj boje, što je slučaj kod nekih leća u boji. Bez isprobavanja nove leće, ne može se unaprijed reći da će konkretni model odgovarati konkretnom nosiocu. Moguće je da neodgovarajući materijal izazove imunološku reakciju, a vrlo mali postotak nosioca kontaktnih leća je čak alergičan na silikon-hidrogel materijal. Ulogu također ima i postotak vode, te koliko je leća sklona dehidraciji. To utječe na kvalitetu suznog filma, a niski postotak vode u leći može uzrokovati sindrom suhog oka.

Samo specijalist zna

Većina spomenutih problema se može otkriti redovitim pregledom kod specijalista. Pri konzultaciji možete izraziti svoje želje, za koji tip kontaktnih leća ste zainteresirani, a potom dolazi kontrola. Vaš oftalmolog ili optometrist promatra kako leća leži na oku, kako se kreće po suznom filmu, te određuje oštrinu i kvalitetu vida s kontaktnom lećom. Samo tako se mogu spriječiti moguće komplikacije.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!