Pupilarni refleks – kako se ispituju reakcije zjenica?

Zjenice kontroliraju količinu svjetla koja dopire do unutrašnjosti naših očiju. Testiranje refleksa zjenice važan je dio sveobuhvatnog pregleda očiju. Budući da pacijenti nemaju kontrolu nad svojim zjenicama, njihovo testiranje može otkriti probleme s živčanim sustavom ili pak ostatkom tijela.
0 Shares

Zjenice i njihova glavna uloga

Zjenica je crna okrugla rupa u središtu šarenice (obojenog dijela oka). Kroz zjenicu svjetlost dopire do stražnjeg dijela oka – mrežnice (sloja osjetljivoga na svjetlo). Zjenicu možemo usporediti s otvorom kamere, koji kontrolirate ovisno da li želite više ili manje svjetla u kameri.

Zjenica se može proširiti ili suziti. Sastoji se od očnih mišića koji reagiraju na vanjske podražaje kako bi kontrolirali količinu svjetlosti koja ulazi u oko.

  • Radijalni mišić ili dilatator se sastoji od vlakana u obliku žbica na kotaču, te može proširiti zjenicu do 8 mm.
  • Cirkularni mišić ili sfinkter se sastoji od vlakna u obliku prstena i suzuje zjenicu do 2 mm.

Prilikom jakog osvjetljenja, zjenica se sužava kako bi smanjila količinu svjetla koje dopada na mrežnicu.

U prigušenom i tamnijem osvjetljenju, zjenica se širi kako bi omogućila da više svjetla dopadne u oko, a time da se i poboljša vid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Postupak pregleda zjenica

Prilikom pregleda zjenica, liječnik će ponajprije obratiti pažnju na prisutnost anizokorije. Anizokorija je stanje kod kojeg se veličine zjenica oba oka međusobno razlikuju. 20% populacije s prisutnom anizokorijom nema nikakve poteškoće, a nejednake zjenice ne upućuju na problem. Ipak, u nekim slučajevima nejednakost zjenice upućuje na ozbiljno stanje.

Liječnik pri pregledu također obraća pažnju na veličinu i oblik zjenice pri jakom i prigušenom osvjetljenju. Bitna je i brzina i kvaliteta odgovora zjenica na podražaje.

Niže smo naveli tri metode koje se koriste za ispitivanje funkcije zjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

1. Test reakcije zjenice na svjetlo

Test reakcije zjenice služi za procjenu refleksa, koji kontrolira veličinu zjenice kao odgovor na svjetlosne podražaje.

Liječnik će najprije prigušiti svjetla, te će vas zamoliti da pogledate određeni predmet koji se nalazi u daljini. Tada će vam usmjeriti svjetlo sa svake strane, te će obratiti pažnju na reakciju i oblik suženja vaših zjenica, ovisno o količini dopadajućeg svjetla.

Pupilarni refleks
Foto: Dominika Gregušová / Pexels

2. Test reakcije zjenice prilikom pomicanja svjetla

Prilikom ovog testa svjetlo u prostoriji će bit prigušeno dok pacijent gleda u udaljeni predmet. Liječnik ritmički zamahuje svjetlom od jednog oka do drugog, uzimajući u obzir odgovor svake pojedinačne zjenice. Zjenice bi se trebale stisnuti ili ostati iste veličine prilikom usmjeravanja svjetla ispred očiju.

Abnormalan odgovor je širenje zjenice prilikom zamahivanja svjetla pred očima. To stanje se naziva aferentni pupilarni defekt (APD), i znak je upozorenja na ozbiljnije stanje neurološkog problema ili problema s optičkim živcem.

3. Test reakcije zjenica prilikom fokusiranja bliskog predmeta

Navedeni test analizira reakciju zjenice na fokusiranje predmeta u blizini. Test se izvodi u prostoriji za vrijeme normalnog osvjetljenja. Liječnik će vas zamoliti da pogledate u daljinu, a zatim u bliski predmet ispred vas. Dok fiksirate predmet u blizini, liječnik će obratiti pozornost na reakciju vaših zjenica, koje bi se trebale suziti prilikom mijenjanja fokusa s daljine na blizinu.

Ovaj se test izvodi samo u slučajevima kada liječnik nije siguran u prisustvo određene bolesti.

Pročitajte sljedeće:

Proširene zjenice – što može biti uzrok i kada obavezno posjetiti liječnika?

Tekst objavljen 23/10/2020, posljednja izmjena 23/11/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 + dvanaest =

Back to top button