Utjecaj vidne oštrine na umjetnička djela

Umjetnost predstavlja način na koji percipiramo svijet oko sebe, stoga u trenucima kada se vidna oštrina slikara mijenja, mijenja se i njegov likovni izražaj. Impresionisti su smatrali da u umjetnosti treba uživati svim osjetilima, zbog čega je slika za njih bila rezultat vizualnog i psihološkog doživljaja sunčeve svjetlosti i predmeta koje je obasjavala.
0 Shares

Trag kista kao simptom bolesti oka

Degas i Monet bili su osnivači impresionizma, a njihovi umjetnički stilovi bili su formirani i prije poteškoća s očima no, apstrakcija u njihovim slikama je znatno porasla u kasnijem životu u trenucima pada vidne oštrine, kada su postigli svoje umjetničke vrhunce.

Degas (Edgar Germain Hilaire Degas) je u relativno mladoj dobi obolio od oblika retinopatije koja je s vremenom sve više utjecala na njegovu vidnu oštrinu. Kako se njegov vid s vremenom pogoršavao, u njegovim radovima je došlo i do promjene tehnike slikanja s ulja na pastel koji zahtjeva manje preciznosti. Poteškoće u razlikovanju boja pridonijele su u kasnijim djelima, a pad kontrasta i oštrine očitovao se u širim potezima kista. Dok se neke promjene u njegovom radu mogu prepisati stilskim promjenama i osobnom razvoju, njegova vidna oštrina je gotovo sigurno imala veliku ulogu, stoga se njegova veličina kao umjetnika može pripisati i njegovom gubitku vida.

Lopoči - Claude Monet
Lopoči – Claude Monet
No, umjetnik čiji su radovi i stil bili najviše pod utjecajem vidnih poteškoća bio je kralj i osnivač impresionizma, Claude Monet.

Poznato je da su Monetu dijagnosticirane nuklearne katarakte što se odrazilo na njegove slike u kojima je primjetna promjena svijetlih, zelenih i plavih prema žutim i crvenim tonovima. Ove promjene su u skladu s vizualnim efektima katarakte koje apsorbiraju svjetlo, zbog čega se boje čine isprano a okolina žućkasta. S vremenom su na njegovim radovima bili uočljivi i veliki potezi kista, slike su izgubile detalje, a kako se stanje pogoršalo, Monet je bio prisiljen slikati prema sjećanju. Kako je njegova kontrastna osjetljivost opadala, tonovi su postali sve maglovitiji i tamniji. Osjećaj atmosfere i svjetla po čemu je bio poznat u svojim ranijim radovima je nestala, što se i odrazilo na nedostatak refleksije svjetla u njegovom poznatom djelu lopoča koje je završio krajem svog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Nakon dva izdana rada o slavnim slikarima i njihovim očnim anomalijama i bolestima, oftalmolog sa sveučilišta Stanford Michael Marmor je odlučio otići korak dalje. Kombinacijom računalnih simulacija i vlastitog medicinskog znanja rekonstruirao je neka od slavnih remek djela francuskih slikara impresionizma čime je prikazao utjecaj određenih bolesti oka i anomalija na njihova djela. Iskrivljenost oblika, spontan namaz boja kroz koji je vidljiv trag kista, zamućenost obrisa ipak nisu bili samo posljedica slikanja na otvorenom ili razvoja novog stila već i razvoja određenih bolesti i anomalija oka.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

4 Komentara

  1. Monet mi je super,nakraju ispada da je odlican slikar upravo zbog teskoca s vidom,..sreca u nesreci:))hehe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × jedan =

Back to top button