Utjecaj vidne oštrine na umjetnička djela

Utjecaj vidne oštrine na umjetnička djela

Umjetnost predstavlja način na koji percipiramo svijet oko sebe, stoga u trenucima kada se vidna oštrina slikara mijenja, mijenja se i njegov likovni izražaj. Impresionisti su smatrali da u umjetnosti treba uživati svim osjetilima, zbog čega je slika za njih bila rezultat vizualnog i psihološkog doživljaja sunčeve svjetlosti i predmeta koje je obasjavala.

Trag kista kao simptom bolesti oka

Degas i Monet bili su osnivači impresionizma, a njihovi umjetnički stilovi bili su formirani i prije poteškoća s očima no, apstrakcija u njihovim slikama je znatno porasla u kasnijem životu u trenucima pada vidne oštrine, kada su postigli svoje umjetničke vrhunce.

Degas (Edgar Germain Hilaire Degas) je u relativno mladoj dobi obolio od oblika retinopatije koja je s vremenom sve više utjecala na njegovu vidnu oštrinu. Kako se njegov vid s vremenom pogoršavao, u njegovim radovima je došlo i do promjene tehnike slikanja s ulja na pastel koji zahtjeva manje preciznosti. Poteškoće u razlikovanju boja pridonijele su u kasnijim djelima, a pad kontrasta i oštrine očitovao se u širim potezima kista. Dok se neke promjene u njegovom radu mogu prepisati stilskim promjenama i osobnom razvoju, njegova vidna oštrina je gotovo sigurno imala veliku ulogu, stoga se njegova veličina kao umjetnika može pripisati i njegovom gubitku vida.

Lopoči - Claude Monet

Lopoči – Claude Monet

No, umjetnik čiji su radovi i stil bili najviše pod utjecajem vidnih poteškoća bio je kralj i osnivač impresionizma, Claude Monet.

Poznato je da su Monetu dijagnosticirane nuklearne katarakte što se odrazilo na njegove slike u kojima je primjetna promjena svijetlih, zelenih i plavih prema žutim i crvenim tonovima. Ove promjene su u skladu s vizualnim efektima katarakte koje apsorbiraju svjetlo, zbog čega se boje čine isprano a okolina žućkasta. S vremenom su na njegovim radovima bili uočljivi i veliki potezi kista, slike su izgubile detalje, a kako se stanje pogoršalo, Monet je bio prisiljen slikati prema sjećanju. Kako je njegova kontrastna osjetljivost opadala, tonovi su postali sve maglovitiji i tamniji. Osjećaj atmosfere i svjetla po čemu je bio poznat u svojim ranijim radovima je nestala, što se i odrazilo na nedostatak refleksije svjetla u njegovom poznatom djelu lopoča koje je završio krajem svog života.

Nakon dva izdana rada o slavnim slikarima i njihovim očnim anomalijama i bolestima, oftalmolog sa sveučilišta Stanford Michael Marmor je odlučio otići korak dalje. Kombinacijom računalnih simulacija i vlastitog medicinskog znanja rekonstruirao je neka od slavnih remek djela francuskih slikara impresionizma čime je prikazao utjecaj određenih bolesti oka i anomalija na njihova djela. Iskrivljenost oblika, spontan namaz boja kroz koji je vidljiv trag kista, zamućenost obrisa ipak nisu bili samo posljedica slikanja na otvorenom ili razvoja novog stila već i razvoja određenih bolesti i anomalija oka.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Marko Cerjak napisao:

  Zanimljiva otkrića..

 2. mala lala napisao:

  a svasta

 3. MAJA LADICA napisao:

  Monet mi je super,nakraju ispada da je odlican slikar upravo zbog teskoca s vidom,..sreca u nesreci:))hehe

 4. marica napisao:

  obozavam degasa:)Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!