Pogled u unutrašnjost oka – osnovni pregled dijelova oka

Unutrašnjost oka sadrži mnoge dijelove, a svaki od njih ima svoju funkciju. U nastavku vam donosimo opis osnovnih dijelova oka, uključujući vanjske i unutarnje.
0 Shares

Oči su naši prozori prema svijetu – ali moraju biti zaštićene od neželjenih vanjskih utjecaja da bismo vidjeli jasno i oštro. Prva zaštita su očni kapci.

Očni kapci

Gornji i donji kapci štite prednji dio očne jabučice blokirajući strane objekte i prejaku svjetlost. Osim toga, vaši kapci se nehotično otvaraju i zatvaraju svakih nekoliko sekundi.

očni kapak

Tijekom svakog treptaja, tekućina koju producira suzna žlijezda, prijeđe preko rožnice i podmazuje površinu oba oka. Tako pomaže da vaše oči ostanu vlažne, te ispire bakterije i prašinu iz oka.

Prednji segment oka

Prednji segment oka ima četiri glavna dijela:

  • Rožnica. Ovo je zaštitna kupola od prozirnog tkiva na prednjem dijelu oka. Detaljnije o rožnici pročitajte ovdje.
  • Bjeloočnica. Ovo je vidljivi bijeli dio oka. Služi kao tvrdi vanjski zid koji pomaže održati sferični oblik oka, te štiti osjetljive unutarnje strukture.
  • Zjenica. To je tamni okrugli otvor u središtu oka. Omogućava svjetlosti da prođe u stražnji dio oka.
  • Šarenica. Ovo je obojeni dio oka. Sadrži prsten mišićnih vlakana koji šire i sužavaju veličinu otvora zjenice i tako kontroliraju količinu svjetla koje ulazi u oko.

šarenica, zjenica, bjeloočnica

Tanka prozirna sluznica koja se naziva spojnica prekriva bjeloočnicu. Krvne žilice vidljive u bijelom dijelu oka se nalaze unutar spojnice.

Optički aparat oka

rožnica, očna leća, staklovina

Iza kulisa, slijedeći dijelovi oka rade kako bi vam pomogli vidjeti, a to su:

  • Rožnica. Funkcionira kao konveksna ploha koja pomaže fokusirati zrake svjetlosti prije nego što ih očna leća precizno usmjeri na mrežnicu.
  • Očna leća. Očna leća je prozirna eliptična struktura koja je smještena iza šarenice. Zakrivljenost očne leće se mijenja kako bi izoštrila fokus.
  • Staklovina. Unutrašnji prostor oka se proteže od stražnjeg dijela očne leće do stražnje strane očne jabučice. Ovo područje je ispunjeno sa prozirnom, želatinoznom tekućinom, tzv. staklovinom, kroz koju svijetlost može proći.

Stražnji dio oka

Strukture na stražnjem dijelu oka su:

  • Mrežnica. Mrežnica je tanki sloj tkiva koji leži na stražnjem unutrašnjem zidu očne jabučice. Sastoji se od milijuna stanica koje hvataju slike usmjerene na njih od strane rožnice i očne leće.
  • Makula. Makula je posebni dio mrežnice smješten u središnjem stražnjem dijelu oka. Sadrži mnoštvo stanica osjetljivih na svjetlo. Odgovorna je za vaš centralni vid i omogućava vam da vidite fine detalje.
  • Vidni živac. Vidni živac prenosi prikupljene informacije sa mrežnice u mozak.

unutrašnjost oka, vidni živac, makula, mrežnica

Kako se oči pomiču?

Svaka očna jabučica ima šest mišića koji su pričvršćeni na bjeloočnicu – bijeli dio oka. Ovi mišići vam omogućavaju pomicanje očiju i praćenje objekta bez okretanja glave.

očni mišići

Očni mišići vam omogućuju da pomaknete pogled lijevo, desno, gore, dole i dijagonalno. Vaš mozak koordinira pokrete očiju tako, da se oba oka mogu kretati zajedno kada prate određeni objekt.

Pročitajte sljedeće:

Anatomija oka, dijelovi oka – definicija i funkcija

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

petnaest − 1 =

Back to top button