Koristite solarij? Saznajte kako utječe na vaše oči!

Da li ste ikada razmišljali da ubrzate proces tamnjenja jednostavno odlaskom u solarij? Sigurni smo da jeste, no da li ste znali da štetno UV zračenje utječe ne samo na kožu, već i na vaše oči?
0 Shares

Većina nas se ne dvoumi oko nošenja sunčanih naočala za vrijeme sunčanog ljetnog dana, no zaštita očiju je još važnija prilikom korištenja solarija.

Naočale za zaštitu očiju u solarijima izgledaju pomalo smiješno i moguće je da će vam ostaviti trag u području očiju, no to je mala cijena za očuvanje vašeg vida.

Solariji su već dobro poznati po svom štetnom UV zračenju i nije dovoljno samo zatvoriti oči prilikom sunčanja kako bi spriječili prodiranje štetnih zraka.

Izloženost UV zrakama u solariju može biti i do 100 puta veća s usporedbom na ljetni sunčani dan, jer se u solarij ležaju ostvaruje direktna i bliska izloženost štetnim zrakama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Česta izloženost tim intenzivnim UV zrakama može uzrokovati razna očna oštećenja kao što su:

  • fotokeratitis (opekline rožnice),
  • katarakta,
  • rak kože u području očiju,
  • makularna degeneracija,
  • infekcija rožnice,
  • konjunktivitis.
solarij oči, solarij štetnost
Foto: Shutterstock

Kao i kod izlaganja kože suncu, utjecaji su kumulativni i oštećenja očiju mogu nastati nekoliko godina kasnije, upravo iz tog razloga je važno zaštiti vaše oči na vrijeme.

Ukoliko morate koristiti solarij, svakako ograničite svoju izloženost i obavezno nosite zaštitne naočale koje se nude u solarij salonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Provjerite da li su naočale ispravne, da li prianjaju uz lice, te da li imaju certifikat na kojem je naznačeno 100% UV zaštita.

Ako osjetite bol u oku nakon sunčanja ili često koristite solarij, a primijetili ste promjene na oku, svakako posjetite oftalmologa!

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri × 3 =

Back to top button