7 loših navika koje utječu na starenje očiju

Starenje očiju, starenje kože oko očiju

Održavanje zdravih navika, kao što je npr. zdrava prehrana je važno za vaše oči, no neka se stanja ne mogu izbjeći.

Jeste li noćna ptica, ljubitelj brze hrane ili obožavatelj sunca? Ukoliko jeste, postoji rizik od preranog starenja očiju iznutra, ali i iz vani. Saznajte koje navike utječu na prijevremeno starenje.

1. Trljanje očiju

Koža oko očiju je jedan od prvih područja na licu koja će ukazati na starenje. Trljanje očiju može oštetiti kapilare koji su smješteni ispod površine kože, te uzrokovati tamne krugove u području očiju, natečene ili spuštene očne vjeđe. Injekcije botoxa i estetska kirurgija mogu pomladiti vaš izgled, ali prevencija je najbolji izbor. Dakle, suzdržavajte se od trljanja očiju.

2. Konzumiranje malih količina vode

Ukoliko ne pijete preporučenih 8 čaša vode dnevno, tijelo dehidrira i time se ne stvara dovoljna količina suza, koje primarno služe za održavanje očiju vlažnima i za obskrbu. Simptomi povezani s dehidracijom očiju su suhoća, crvene oči i natečene očne vjeđe.

3. Nedovoljno sna

Nedovoljno sna može ubrzati proces starenja, a najprije utječe na oči. Osim crvenih, zakrvavljenih očiju, nedostatak sna uzrokuje tamne krugove ispod očiju, suhe oči i mutan vid.

4. Loše prehrambene navike

Ukoliko jedete veće količine brze hrane, zasigurno ne dobivate potrebne vitamine, minerale i esencijalne masne kiseline koje su neophodne za zdrave oči. Prehrana bogata lisnatim povrćem, šarenim voćem i ribom kao što je npr. losos može spriječiti ili usporiti mnoge bolesti povezane sa starenjem. Vitamini za oči i ostali dodatci prehrani mogu ispuniti prehrambene nedostatke, ali ih ne mogu u potpunosti nadomjestiti.

utjecaj loše prehrane na oči

5. Izbjegavanje sunčanih naočala

Otvoreno izlaganje štetnim UV zrakama bez primjerene zaštite očiju je pouzdan način za preuranjena oštećenja vaših očiju i kože u području očiju. Produljeno izlaganje vaših očiju suncu vodi do: opeklina rožnice (fotokeratitis), očne mrene, makularne degeneracije, pinguekule i pterigija, pa čak i do raka kože očnih vjeđa. Nosite naočale koje blokiraju 100% UV zraka kada ste na otvorenom, pa čak i za vrijeme oblačnog dana.

6. Pušenje

Pušenje šteti gotovo svim organima tijela, pa tako i očima. Naime pušači imaju čak 4 puta veću vjerojatnost da će oslijepiti u usporedbi s ne pušačima. Dobra vijest je da odvikavanje od pušenja bez obzira na dob, može smanjiti rizik od razvoja problema s očima.

7. Ne redovite očne kontrole

Redoviti očni pregledi mogu otkriti probleme s vidom, očne bolesti i zdravstvene probleme prije nego se pojave prvi simptomi. Redoviti pregledi su od velike važnosti, jer se određene očne bolesti poput glaukoma pojavljuju bez simptoma, a mogu završiti gubitkom vida. Upravo iz tog razloga je nužno ići na redovite očne kontrole.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!