Znači li svaka okularna hipertenzija i ekskavaciju očnog živca?

Poštovani doktore Šarić, visoko sam kratkovidan (oko -9,00 na oba oka) i već preko godinu dana imam dijagnosticiran glaukom (21 mi je godina). Što je kod mene stvar? Meni se glaukom, odnosno sumnja na glaukom, dijagnosticirala u prvih 7 dana porasta očnog tlaka (imao sam očito sreću u nesreći). Ipak, doktor mi nije odmah propisao kapljice nego tek tri tjedna iza toga kada sam prošao OCT i sve druge pretrage vezane uz dijagnosticiranje glaukoma. Moje je pitanje – obzirom da nalaz OCT-a baš i ne znam pročitati, znači li svaka okularna hipertenzija (a kod mene je sekundarna, nakon primjene kortikosteroida 2 tjedna uslijed chalaziona) i ekskavaciju očnog živca? Pitam to zato što mi je vidna oštrina na oba oka uz korekciju 100 posto, a na jačem oku i 110%? Znači li to da, uslijed brze dijagnostike, nemam patološke promjene na vidnom živcu? Kontroliram se, kapam oči 2 puta na dan, vidim jednako dobro kao i onda kada nisam imao glaukom. Hoće li mi vidne funkcije, a ponajprije vidna oštrina ostati uredne (uz terapiju naravno) ili s godinama može doći do pada vidne oštrine (bez obzira na kapi)? Pitam Vas to zato što uz glaukom imam i cerebralnu paralizu koju sam savršeno izrehabilitirao pa držim da je na neki način “nepravedno” da mi zbog glaukoma još i vid oslabi. Puno hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

okularna hipertenzija, ekskavacija očnog živca
Dean Šarić
Poštovani,

okularna hipertenzija uzrokovana kortikosteroidima ne mora biti i glaukom. Naprosto treba izbjegavati kortikosteroide. Također je potrebno razlučiti ekskavaciju kojoj je uzrok glaukom od miopskog konusa. Vidna oštrina nije dobar pokazatelj uznapredovalosti glaukoma, jer ona ostaje dobra čak i kada je živac stradao više od 90%. Ako stvarno imate glaukom i na terapiji ste, redovnim kontrolama utvrđuje se da li je terapija dostatna. Ako unatoč terapiji dolazi do daljnjeg propadanja živca terapiju treba pojačati ili ići na laserski ili operacijski zahvat.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × 2 =

Back to top button