Zašto mi se pojavila mrlja pred okom nakon gledanja u sunce?

Poštovani doktore Šarić, molim Vas za pojašnjenje nečega što mi se jučer dogodilo. Naime, nekoliko sam sekundi (cca 5) gledao u odbljesak sunca koje se reflektiralo od stakla na stolu za kojim sam sjedio. Iako sam imao sunčane naočale, primijetio sam nakon toga kako mi pred desnim okom “pluta” mrlja crvenkasto ljubičaste boje, koja je nestala nakon otprilike jedne minute. Trenutačno mi je s vidom sve u redu, ali zanima me što je to bilo što sam vidio, je li opasno i može li ostaviti kakve kumulativne (dugoročne) posljedice? Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mrlja pred okom, gledanje u sunce
Dean Šarić
Poštovani,

došlo je do jakog podražaja vidnih receptora koji su i dalje bili podraženi i slali signale u vidnu koru mozga koje ste vidjeli kao što opisujete. Ništa opasno, posljedica neće biti, no nije preporučljivo gledati u sunce, čak ni u odbljeske, toga se čuvajte bez obzira na kvalitetne zaštitne naočale.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri × 5 =

Back to top button