Velika razlika dioptrije na naočalama i lećama?

Poštovani dr. Šariću, unaprijed Vam zahvaljujem na strpljenju potrebnom za praćenje mog upita. Dakle, mome 15-godišnjem sinu na redovnoj je kontroli vida u KBC Sestre milosrdnice u kolovozu ove godine potvrđena dioptrija koju je imao prethodnih godinu i pol: -2,25 na oba oka. No isti dan kod optičara, pri narudžbi novih okvira, uočeno je da mu je na naočale na desnom oku prije godinu i pol stavljena pogrešna leća (-2,75), što je sve, nažalost, liječnici u bolnici posve promaklo (na dvije kontrole). Novim pregledom (sve istoga dana) utvrđeno je da se djetetovo oko priviknulo na tu novu dioptriju, odnosno da mu se na desnom oku u međuvremenu dioptrija toliko i povećala. Međutim, u dogovoru s optičarem izrađene su naočale s lećama -2,25 na oba oka, s idejom da će se desno oko “prekorigirati” na staru dioptriju (dijete je oduvijek na oba oka imalo jednaku dioptriju), te stavom da je kod minus dioptrija bolje ići na nižu nego na višu dioptriju.

Tri mjeseca poslije, u studenome ove godine, sin je bio na prvom pregledu u Kabinetu za leće KBC Sestre milosrdnice. Tu mu je pak određena sljedeća dioptrija: -2,75 na desnom a -3,00 na lijevom oku. Dakle, manja na desnom nego na lijevom oku, a po pregledu za naočale učinjenom samo 3 mjeseca prije, ispalo je da je na desnom znatno veća nego na lijevom. Budući da je riječ o djetetu u razvoju, moje me ovogodišnje loše iskustvo s oftalmološkim pregledima, kao i šokantna pogreška počinjena u radionici pri izradi djetetovih naočala, čini vrlo zabrinutom te Vas pitam:

– je li moguće da za lijevo oko bude određena slabija dioptrija nego za desno kada je riječ o naočalama, a obrnuto kad je riječ o lećama?
– je li razlika između dioptrije naočala (-2,25) i leća (-3) korektna?

Najljepše zahvaljujem na odgovoru!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

razlika dioptrije na naočalama i lećama, različita dioptrija naočale leće
Dean Šarić
Poštovana,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

ako je dioptrija na jednom oku veća na naočalama trebala bi biti i na kontaktnim lećama. Razlika na istom oku za leće od -3,00 i -2,25 na naočalama je moguća, naime na lećama dajemo najbolju moguću dioptriju, dok na naočalama dajemo onoliko koliko pacijent podnosi u kretanju.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Postovani,
  Jednom mi je dokotor rekao da na kontaktnim lecama trebam nositi manju dioptriju nego na naocalama. Zanima me koliku dioptriju trebam uzeti na lecama ako na naocalama imam -3,50 i -4,0?
  Hvala unaprijed.
  Lijepi pozdrav!

  1. Poštovana,

   za kontaktne leće trebate napraviti poseban specijalistički pregled, jer su kod narudžbe leća bitni i drugi parametri a ne samo dioptrija. Inače po vašoj dioptriji s naočala se može zaključiti da biste na lećama trebali nositi 3.50 i 3.75.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Poštovani,

  Unaprijed se zahvaljujem na vašem odvojenom vremenu radi moga upita. Prvo sam obavio kompjutorski pregled u optici radi kupovine kontaktnih leća. Iznosilo je +4,50/ -1.25/ 180 i +4.50/ -1.25/ 180. Prema tim informacijama izradili smo probne leće i sve je bilo uredu i naručio sam ih. Nemam nikakvih problema s njima. Tjedan dana kasnije sam otišao na oftamološki pregled kod doktora i dioptrija je bila identična, osim cilindara. Cilindri na desnom oku su i dalje -1.25, dok su na lijevom -0.75 (doktor je rekao da je to posljedica iz djetinjstva jer sam se uvijek oslanjao na desno oko kao dominantnije pa je to postavio kako bi se to korigiralo). Sada, moj upit je, da li je moguće nositi naočale na kojima će cilindri na lijevom oku iznositi -0.75 i leće koje će biti -1.25 također na lijevom oku? Da li će ostaviti kakve posljedice? Unaprijed hvala.

  1. Poštovani,

   možete, posljedica neće biti, no kod kupnje sljedećih leća ili naočala svakako inzistirajte na još jednoj provjeri dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvanaest + petnaest =

Back to top button