Što je uzrok stalnih upala očiju?

Poštovani doktore, oduvijek sam bio osjetljiv na konjuktivitis. Stalna mi je to borba još od prije 30-tak godina. Svakih 10-tak godina, imam povratak žešće upale, za koje liječenje traje više tjedana. Zadnje sam imao prošle godine sa početkom usred ljeta. Živim na moru i nije teško pogoditi da plivam, ronim itd. Sunčam se slabo tj. nikako, jer sam imao melanom kože. Uspješno operiran prije 2 godine. Sada ne idem na sunce uopće (u smislu sunčanja), nego krećem plivati od 17:00 dalje i ležim u hladu. Dakle, u pola ljeta 2016, počela mi je upala na način na sam imao žuti iscjedak na desnom oku. Lijevi ništa. Higijenom sam pokušavao to ublažiti, dok nisam bio natjeran ići do oftalmologa jer nije prolazilo. Dijagnoza mi je Mukopurulentni konjuktivitis. Najprije sam dobio kao terapiju Sol. Ciloxan 5 x + Ung.Tobrex 1 x i pranje sa acidi Borici 3% tjedan dana. Potom u nastavku, Sol. Moxacin 5 x i TobraDex 1x i dalje acidi Borici, drugi tjedan dana. Nije prolazilo pa sam dobio Sol. Moxacin nastavk 3x i Tobradex 1x 10 još dana. Nakon toga, a prošlo je mjesec dana od dijagnoze, uzet mi je bris oba oka i nalaz je došao, naravno, sterilno. No, nisam bio još zadovoljan, jer me oko peckalo a i žlijezda u uglu oka do nosa, tj. okolno tkivo na pritisak mi je bilo bolno i dalje (kao i od samog početka). A i sada je. Da kažem i to da sam dosta na PC-u (od kada su došli PC u naš život, radim na njima…), gledam dosta TV i zbog suhoće očiju upotrebljavam umjetne kapi. U zadnje vrijeme doživljavam suhoću usta (preko noći) koju neutraliziram tako da ovlažim jezikom. Nisam primijetio da nemam pljuvačke. Ali, zbog trnjenja prstiju šaka i bolova, išao sam kod reumatologa i upravo se spremam natrag sa svim mogućim imunološkim pretragama kao ANA, ENA profil, dsDNA, C3, C4 CH50, ANCA, kardioplini urin + 24h urin itd. Za kazati još da uzimam Euthirox za štitnjaču intermitentno 50 mg i 75 mg. Čitao sam nedavno za autoimunu bolest Sjorgenov sindrom pa sam povezao sve te stvari. Zato me zanima Vaše mišljenje. Osim toga, kao umirovljenik, krenuo sam u dizanju kvalitete svog starenja pa tako uz estetiku zubiju mislio sam i na lasersku korekciju vida. Zadnju dioptriju, izmjerenu, imao sam 2013, i tada sam imao D/f O.D. +1,25 I O.S. +1,75 te B/n O.D. +3,50 i O.S. +4,00. Nosim progresivne naočale, i ako želim na lasersko skidanje jasno je da prvo moram imati oba oka “zdrava”, bez upale. Molim vas lijepo Vaše mišljenje za dijagnozu, moje strahove za onaj sindrom i da li preporučate lasersko skidanje dioptrije nakon svega? Hvala lijepa.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

uzrok upale očiju
Dean Šarić
Poštovani,

većina navedenoga upućuje na suhoću oka kao podlogu svih ostalih problema s očima. Svakako je potrebno isključiti autoimunu bolest kao mogući uzrok, odnosno liječiti i tu bolest ako bi se dijagnosticirala. Liječenje suhog oka je jedan od najzahtjevnijih liječenja u oftalmologiji jer je riječ u pravilu o kroničnom poremećaju. Za to trebate iskusnog oftalmologa koji će Vas pratiti u narednim godinama. Što se korekcije dioptrije tiče tu osim laserske ima još operativnih metoda koje dolaze u obzir, no svakako bi se prethodno trebalo posvetiti rješavanju suhoće oka, a tek nakon toga razmišljati o korekciji refrakcijske greške.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

18 − sedam =

Back to top button