Povišeni očni tlak izazvan kortikosteroidnim kapima?

Poštovani, prije nekog vremena sam imao ječmenac na lijevom kapku i doktorica mi je prepisala Maxidex, kremu s kortikosteroidnim djelovanjem. Nažalost, nisam znao da je njezina nuspojava izazivanje povišenog očnog tlaka. Tu sam kremu mazao 10 dana i otišao kod drugog doktora na pregled fundusa oka, gdje su mi izmjerene sljedeće vrijednosti očnog tlaka – na desnom oku 18mm/Hg, a na lijevom čak 32mm/Hg. To me iznenadilo jer sam očni tlak mjerio točno toga dana kada mi je spomenuta doktorica pripisala tu kremu i tada su vrijednosti tlaka bile 14mm/Hg na desnom, a 17mm/Hg na lijevom oku. Kako se tada pokazalo da mi se tlak na lijevom oku jako povisio, kapali su mi to oko i dali mi tabletu i nakon sat vremena tlak se spustio na normalu, ali je bio u graničnim vrijednostima (21mm/Hg). Išao sam uskoro nakon toga još dva puta mjeriti očni tlak, jednom je bilo 18mm/Hg na desnom i 20mm/Hg na lijevom oku, a drugi puta je bilo 20mm/Hg na desnom i 21mm/Hg na lijevom oku. Kako se očni tlak već skoro dva mjeseca od prestanka kortikosteroidne terapije drži “samo” na graničnim vrijednostima, doktor je poslao na dodatni pregled kojim bi se utvrdilo imam li zaista glaukom. Imam genetsku podlogu za glaukom (djed mi ga ima), imam i visoku kratkovidnost na oba oka (-8,50 na lijevom i -7,5 na desnom oku), ali ne mogu iz glave izbaciti tu nesretnu kremu, pa neću valjda zbog nje s 20 godina dobiti glaukom? Na pregled idem za devet dana i molim za podršku ili nekakvo mišljenje, savjet. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

kortikosteroidi očni tlak, kortikosteroidne kapi ocni tlak
Dean Šarić
Poštovani,

Vi spadate u grupu ljudi koji na primjenu kortikosteroida reagira povišenjem intraokularnog tlaka. Obzirom da to nije dugo trajalo, nekih većih problema neće biti. Svakako kontrolirajte tlak, vidno polje, OCT i debljinu rožnice, jer imate i druge predispozicije za razvoj glaukoma (genetska opterećenost, kratkovidnost).

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četrnaest + dvadeset =

Back to top button