Multi-infarktna demencija (MID) i operacija mrene?

Poštovani, moje pitanje se odnosi na moju majku koja ima 83 g., koja je 2010 g. bila na kompletnom oftalmološkom pregledu u klinici Svjetlost. Tada je ustanovljena mrena i glaukom, zakazana operacija mrene, no odgođena zbog kardioloških problema. Povijest bolesti je izgubljena, klinika nema u bazi podataka. U međuvremenu je dijagnosticirana multi-infarktna demencija (MID), pa su problemi s očima pali u zaborav. Konačno je dočekala pregled u Vinogradskoj 08.01.2015. Nalaz je sljedeći: 14/15 mmHg (duži period s prekidima troši cosopt kapi), PNO obostrano stanjene rime, makule uredne kao i periferija, desno leća zamućena kortikalno i sprijeda subkasularno, lijevo početno. Mrena desnog oka i oštećene glave vidnih živaca. Zbog MID ne preporuča se operacija mrene, dioptrija se ne može odrediti.

Molim vaše mišljenje: majka ima gadnih problema s vidom, nosi naočale iz DM-a da može bar okolo se kretati. Zar nema pomoći? I inače joj je teško, a ako ne vidi pada u još veće strahove. Hvala puno unaprijed.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

multi-infarktna demencija, multiinfarktna demencija
Dean Šarić
Poštovana,

iz nalaza se vidi da je vid na boljem oku još uvijek dobar, stoga je oftalmolog vjerojatno preporučio da se s operacijom mrene ne žuri. No zahvat je moguće napraviti, pogotovo kada se i na boljem oku pojača mrena.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

15 + 17 =

Back to top button