Može li se zaustaviti rast kratkovidnosti kod djeteta?

Poštovani, javljam se u vezi zamolbe jer se zaista ne razumijemo u vezi vida i općenito očnih problema. Naime, imam kćer 11 godina. Nekoliko godina unazad se žalila na glavobolje. Prošli smo sve testove snimanja i slično te je sve bilo u redu, da bi na kraju doktori shvatili da je u pitanju vid. Prije otprilike 2 godine je dobila naočale s dioptrijom -0.70. Nosila ih je u školi i kada bi išli u grad, ali ne i po kući. Ja sam također dobila naočale ali -1.00 i nekad je znala staviti i moje, jer je tvrdila da na moje bolje vidi. Onda nam se nažalost desilo da smo dobili štene i domogao se njezinih naočala i doslovce ih pojeo. Bili smo prije nekoliko dana na pregledu kod okuliste koji je rekao da je njezina sadašnja dioptrija -2.20, te je spominjao nešto u vezi mrežnice i duple dioptrije, što ga ja ništa nisam razumjela. Rekao je da je po njegovom najbolje da krene sa -1.70. Ja sam se sada našla u velikom stadiju zabrinutosti i straha, te me zanima dali da je to opasno i što se tu zapravo događa? Da li nošenje naočala može poboljšati vid i da li postoji mogućnost kod djeteta 11 godina da se skine dioptrija? Hvala vam unaprijed.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

kratkovidnost kod djeteta
Dean Šarić
Poštovana,

ništa neobično, naime današnja djeca su u velikom postotku kratkovidna. Najvjerojatnije kao posljedica previše gledanja na blizu. Ne znamo za način koji bi zaustavio ovu pojavu. Što se “skidanja” dioptrije tiče to ne dolazi u obzir do navršene 18 godine života. Postoje neka istraživanja da bi se nošenjem takozvanih “noćnih” leća zaustavio ili bar smanji ovaj rast dioptrije. To je dosta skupo, zahtijeva nošenje polutvrdih kontaktnih leća za vrijeme spavanja, a zaista nismo sigurni u uspješnost ove metode.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvadeset − četrnaest =

Back to top button