Dijete ima samo 40 posto vida, što napraviti?

Poštovani doktore, molim Vas za odgovor. Prije koji mjesec pri testiranju za prvi razred mala je fulala predmete koje je doktor pitao od daljine dali vidi, rekla je da ne. Po preporuci doktora vodila sam malu kod privatnog oftalmologa, jer nije bilo prije termina za naručit se s uputnicom. Do sada nisam primijetila nešto što bi pokazalo da ne vidi na daljinu. Išla je radi konjunktivitisa kao manja redovito do 2013. godine, gdje je uvijek sve ostalo s očima bilo u redu. Danas privatnik kaže da mi mala ima 40 posto vida. Ja sam se šokirala, uplašila i zabrinula. Što napraviti? Nalaz ne razumijem jer je ručno napisan, znam da mi je samo rekao da je rođena s tim, da vodim malu radi još jednog mišljenja kod dječjeg oftalmologa. Evo što je napisao: +1.50 -3.50×180°=0.4 i drugo +1.0-3.50× ne vidim koliko, i onda = 0.4. Koja je to dioptrija i dali je jako opasno? Nije mi baš lijepo pojasnio, zato Vas molim do pregleda specijalistu za odgovor, jer sam jako zabrinuta. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dijete 40 posto vida, slab vid kod djeteta
Dean Šarić
Poštovana,

ništa opasno, svakako treba napraviti skijaskopski pregled (širenje zjenica i određivanje točne dioptrije). Dijete će morati nositi naočale, a svakako bi trebalo razmisliti i o polutvrdim kontaktnim lećama kod ovakvih dioptrija. Dijete bi s točnom korekcijom moralo vidjeti bolje od 0,4. Dakle dječjem oftalmologu kad već prethodni kolega nije napravio taj pregled.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

12 + petnaest =

Back to top button