Crvenilo očiju i mutan vid nakon poroda?

Poštovani gospodine Šariću, javljam vam se u vezi problema sa uveitisom. Imam 30 godina i rodila sam prije 6 mjeseci. Mjesec dana nakon poroda krenulo je crvenilo očiju i mutan vid. Crne leteće mušice koja sam imala u trudnoći. Mutno crvenilo oka koje je doslovno šetalo po oku bez boli i iscjedak. Otišla sam oftalmologu (nalazim se u Njemačkoj) i on je rekao da je konjunktivitis. Dobila sam Kortizon kapi i mislila sam da će proći, ali to se par dana nakon prestanka uzimanja terapije opet vraćalo. I tako se vratilo već 10. put. Ma samo su vam suhe oči, rožnica se upalila, imate konjunktivitis i imate neku upalu baš u oku su bile dijagnoze. Svaki put Kortizon i to se i dalje vraća. Došla sam u HR i otišla privatniku koji je rekao da imam diskretni prednji uveitis. Opet dobila Kortizon i opet se vratilo. Crvenilo očiju i bol su tu a doktorica u Njemačkoj me pregledala i rekla da uveitisa nema. Sad sam zbunjena i preplašena. Vadila sam kompletnu krvnu sliku i sve je ok, ANA HL pretraga je negativna i sad čekam rezultate HL B27 testa. Zašto se onda crvenilo pojavljuje ako nije trenutno uveitis prisutan? Imam i dioptriju: D -1,50 i L -1,00.

Sad nosim naočale za cijeli dan i ne znam više gdje da tražim uzrok, pa se pitam dali je možda nešto hormonalno? Preplašena sam jer sam čitala da uveitis izaziva sljepoću. Molim vas za savjet također koje bi pretrage još mogla napraviti? Hvala Vam i sa velikim poštovanjem Vas pozdravljam.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mutan vid nakon poroda, trudnoća uveitis
Dean Šarić
Poštovana,

dosta teško pitanje, za početak je jako bitno da nema uveitisa. Moguće je da je riječ o suhoći očiju, naime pogotovo ako dojite moguće je da je zbog hormonskih promjena došlo do izrazite suhoće. Dakle za početak isključiti suho oko, a onda treba krenuti dalje. Često davanje kortikosteroida nije rješenje.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Postovani!

  Beba ima 2 mjeseca i prije 2 dana sam primjetila da mu roznjace nisu iste velicine. Na lijevom oku je veca roznjaca, to sam primjetila uvece dok sam ga presvlacila. Zanima me da li je opasno, i da li moram bebu hitno nositi ljekaru?

  Zabrinuta sam.

 2. Pozdrav doktore
  Ako može jedna konsultacija
  Od uvijek lijevo oko se previše otvori od desnog kada zjevam,jedem tj kad god malo više otvaram vilicu ili radim s njom tako je e sada posle poroda su mi jako krvave oči pogotovo lijevo ali nema nikakvih bolova ništa samo tako krvavo nisam nikad išla doktoru,malo mi se na daljinu muti vid. Da li mi možete reći šta je u pitanju i da li da posjetim doktora.

  1. Poštovana,

   jače otvaranje oka kako navodite nije opasno, riječ je o paradoksalnoj
   inervaciji u kojoj postoji spoj između inervacije mišića žvakača i mišića podizača očnog kapka, takozvani Marcus Gunn fenomen. Što se crvenila iza poroda tiče vjerojatno je riječ o suhoći koja je pojačana zbog hormanskog statusa. Svakako posjetite oftalmologa.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvadeset − 7 =

Back to top button