Kontrola miopije – uspješno zaustavljanje rasta kratkovidnosti kod djece

Činjenica je da su digitalni ekrani velik dio našeg svakodnevnog života i da je današnji svijet postavljen tako da se i većina aktivnosti naše djece odvija pred ekranima. Nažalost, rezultat navedenog je rapidan rast tzv. ‘Ipad generacije’, djece s visokom stopom kratkovidnosti ili miopije koju je potrebno zaustaviti! Pitate se kako – stručnjaci Poliklinike Vukas imaju odgovor i vrhunsko rješenje za vaše najmlađe članove!
0 Shares

Što je to kratkovidnost?

Miopija ili kratkovidnost je refraktivna pogreška oka koja se najčešće javlja već u djetinjstvu. Riječ je o stanju oka kod kojeg se svjetlosne zrake lome ispred mrežnice, umjesto direktno na njoj zbog blago izdužene očne jabučice. Upravo iz tog razloga, dijete ne može jasno i oštro vidjeti udaljene predmete bez optičkih pomagala.

Provjera vida na blizinu kod djece
Foto: Poliklinika Vukas

Bitno je napomenuti da se kratkovidnost razvija i raste usporedno s razvitkom djeteta, tj. rastom oka što može uzrokovati različite poteškoće i ograničenja u životu vašeg djeteta. Osim što kratkovidnost smanjuje sposobnost djece da aktivno sudjeluju u svim željenim aktivnostima koje im nosi djetinjstvo, ona može dovesti i do raznih zdravstvenih problema s očima u budućnosti. Genetiku naše djece ne možemo promijeniti, ali definitivno možemo poduzeti neke dodatne korake kako bismo sačuvali njihovo zdravlje i pružili im sretno djetinjstvo koje zaslužuju!

Dr.med. Neven Miličić
Foto: Dr.med. Neven Miličić – Poliklinika Vukas

Uzroci nastanka kratkovidnosti

Genetika

Genetski faktor ima velik utjecaj na pojavu miopije. To znači da ako je netko od roditelja kratkovidan, velika je vjerojatnost da će i djeca biti kratkovidna. Točnije, ako je samo jedan od roditelja kratkovidan, 30% su šanse da će i dijete biti kratkovidno, a ako su oba roditelja kratkovidna taj postotak se penje na visokih 50%. Stoga, izrazito je bitno prepoznati znakove kratkovidnosti kod djece na vrijeme i ne odgađati taj prvi oftalmološki pregled.

Dječji oftalmološki pregled dr. Neven Miličić
Foto: Dječji oftalmološki pregled – Poliklinika Vukas

Prekomjeran rad na blizu

Dolazak pandemije koronavirusa ‘ubacio je u još višu brzinu’, već neizbježnu, digitalnu transformaciju naših života! Cijeli današnji svijet pa tako i aktivnosti naše djece odvijaju se pred ekranima i zahtijevaju rad na blizu te pretjerano naprezanje očiju. Alarmantni rezultat navedenog je jedna cijela generacija mladih ljudi s visokom stopom kratkovidnosti.

3 načina kontrole kratkovidnosti

Ako ste u kategoriji roditelja čijem djetetu je već potvrđena kratkovidnost ili postoji rizik od nastajanja iste te se pitate što sad, kako je kontrolirati i zaustaviti – na pravom ste mjestu! U nastavku vam donosimo najuspješnije medicinsko rješenje zaustavljanja miopije kod djece i dvije aktivnosti koje će vam zasigurno biti od pomoći.

Terapeutske kontaktne leće za kontrolu miopije

Posebna vrsta leća koje su se, u velikom broju slučajeva, pokazale kao najbolje i najuspješnije rješenje za zaustavljanje kratkovidnosti kod djece! Riječ je o jednodnevnim mekim kontaktnim lećama specifično dizajniranim za kontrolu kratkovidnosti odnosno usporavanje progresije miopije kod djece u dobi od 6 – 18 godina. Najbolji rezultati bilježe se kod djece u dobi od 8 do 12 godina zbog izrazito lake primjene i spremnosti na suradnju.

Kontrola miopije kontaktnim lećama
Foto: Kontrola miopije kontaktnim lećama

U Poliklinici Vukas na raspolaganju su vam vrhunski stručnjaci posebno educirani za ovu vrstu kontaktnih leća koji s vama detaljno prolaze sve korake procesa – od kompletne oftalmološke obrade djeteta do edukacije nošenja i upotrebe leća. Ako je vaše dijete unazad tri mjeseca obavilo kompletan oftalmološki pregled kod subspecijaliste (dječjeg oftalmologa) u nekoj drugoj instituciji nije ga potrebno ponavljati, dovoljno je da na konzultacije za kontrolu miopije ponesete postojeći nalaz.

Smanjenje i racionalno korištenje rada na blizu

Podaci iz različitih studija koje su obuhvatile čak 2,1 milijuna ispitanika potvrđuju da je kratkovidnost najviše uzrokovana načinom života u kojem digitalni ekrani imaju vodeću ulogu. Živimo u digitalno doba u kojem su neke od najosnovnijih aktivnosti nezamislive bez korištenja laptopa, mobitela ili tableta. Naravno, nerealno je zahtijevati od naše djece da potpuno izbace ove alate, ali je potrebno osvijestiti da čak par sati rada dnevno na blizu može bitno povećati rizik od rasta kratkovidnosti. Pod time se smatraju sve aktivnosti na udaljenosti do otprilike 50 cm. Uz digitalne ekrane to su i čitanje, pisanje, crtanje te bilo koje druge aktivnosti koje se izvode pod umjetnom rasvjetom.

Aktivnosti na otvorenom

Djeca većinu svog vremena provode u zatvorenim prostorima, od učionica do kutaka njihovih dječjih soba. Upravo zato, kad je god moguće, pokušajte različite aktivnosti planirati na otvorenom. Brojna istraživanja pokazuju da povećana aktivnost na danjem svjetlu (2 do 3h dnevno) usporava pojavu kratkovidnosti za čak 11 do 34%! Razlog je taj što komponente sunčeve svjetlosti aktiviraju rast vitamina D u tijelu koji nosi bitnu ulogu u rastu dječjih očiju. Također, u otvorenom prostoru djeca su više angažirana u radnjama i aktivnostima gledanjem na daljinu. A i znamo da se najljepše uspomene iz djetinjstva stvaraju upravo u druženju i igri u punim parkovima i na igralištima, zar ne?

Poliklinka Vukas oftalmološki pregled
Foto: Poliklinika Vukas
0 Shares
Oglas

Promo

Sponzorirani sadržaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × 4 =

Back to top button