Velika promjena dioptrije i glavobolja

Poštovani, molim vas za mišljenje i upute o daljnjem liječenju. Od ranog djetinjstva nosim naočale i kao dijete godinama sam odlazio na očne vježbe. U 38. godini života prvi puta su mi prepisane naočale za blizinu i daljinu, ali zbog specifičnosti posla koji radim (rad u trgovini, računalo, dokumenti, kupci) teško mi je stalno mijenjati naočale te mi liječnik preporuča progresivne naočale koje nosim od 2011. godine.

Vid desno oko 0,8 za daljinu +2,75 za blizu +4,75
Vid lijevo oko 0,5 za daljinu +4,0 za blizu +6,0

Godinu dana poslije počinjem osjećati “tupu” čeonu glavobolju te odlazim na očni pregled. Stanje vida u tom trenutku se nije promijenilo i ostajem kod istih naočala. Ali glavobolja i dale ostaje. Snimio sam i sinuse ali sve je uredu. Unazad nekoliko dana odlazim ponovno na očni pregled i stanje vida se mijenja.

Vid desno oko 0,8 za daljinu +4,0o za blizu +5,0 tlak 19
Vid lijevo oko 0,5 za daljinu +5,75 za blizu +6,75 tlak 21

Imam 45 godina i zanima me što mislite o ovakvoj promijeni dioptrije te da li mi preporučate daljnje pretrage ili liječenje? Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

velika promjena dioptrije, promjena dioptrije i glavobolja
Dean Šarić
Poštovani,

mišljenja sam da naočale za blizu i daleko u 38. godini nisu bile potrebne. Potrebno je bilo naći jednu dioptriju za sve, no to je sada iza Vas. Dioptrija na sadašnjim naočalama je vjerojatno točna i s 45 godina je logično da trebate različitu dioptriju za blizu i daleko. Moguće je nositi kontaktne leće, šteta da niste pokušali i ranije. Operaciju kod ovakve dioptrije i u Vašoj dobi ne bih preporučio, a slabovidnost lijevog oka je urođena i tu se ne može ništa učiniti.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

trinaest − četiri =

Back to top button