Problemi s lećama nakon dugogodišnjeg nošenja

Poštovani, nosim kontaktne (tvrde) leće već 17 godina, od svoje 15-te godine života. U zadnjih par mjeseci, točnije od 12. mjeseca prošle godine kad sam dobila nove leće s novom dioptrijom (desno -10, lijevo -12.5) počeli su problemi. Peckanje, zatvaranje (škiljenje) oka na jaku svjetlost, svrbež itd. Tada sam otišla kod doktora na pregled i rečeno mi je da je sa okom sve u redu, a isto tako poslala sam leće na ispitivanje gdje su i izrađene i oni su mi također rekli da je ok. Uglavnom, nakon toga bilo je u redu, 20-tak dana dobro pa 3 ne valja itd. U travnju sam dobila konjunktivitis i od onda ne mogu nositi leće duže od 6 sati dnevno. Probala sam sa kapima Optive UD, one mi još više zamagle vid, Blink kapima, i ništa ne pomaže. Sve je u redu dok nosim naočale, no kad stavim leće osjećam ih (što prije nisam). Dok sam u klimatiziranom prostoru sve je u redu, no kada je već suhi zrak ne valja. Moj oftalmolog mi je rekao da postoji mogućnost alergija a na pregled sam tek zapisana u 9 mjesecu, KBC Rebro. Molila bih Vas ako me možete savjetovati (kako, što) i da li postoji mogućnost da pređem na neke druge kontaktne leće. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Problemi s tvrdim lećama
Dean Šarić
Poštovana,

ovakav problem dosta je čest – naime dugogodišnji nosioci leća uđu u period kakav opisujete – niz problema kakve nisu imali ranije. Problemi mogu biti uzrokovani neodgovarajućim lećama; dešava se da materijal nije odgovarajući unatoč tome što teoretski odgovara materijalima od kojih su rađene prethodne leće. Također, problemi mogu biti uzrokovani promjenom u suznom filmu, blagom infekcijom, alergijom, sredstvima za održavanje leća, kao i još nekim rjeđim uzrocima. Prije mogućeg prelaska na drugi tip leća potrebno je isključiti gore navedene uzroke. To može samo oftalmolog.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × jedan =

Back to top button